För att uppmärksamma att den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak på fredagen har suttit fängslad i 15 år i Eritrea utan rättegång hålls en veckolång manifestation på Stockholms centralstation. Under veckan kan man prova att sitta inlåst i en kopia av Dawit Isaaks cell under 15 minuter.
För att uppmärksamma att den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak på fredagen har suttit fängslad i 15 år i Eritrea utan rättegång hålls en veckolång manifestation på Stockholms centralstation. Under veckan kan man prova att sitta inlåst i en kopia av Dawit Isaaks cell under 15 minuter.

Statsministrarna har hetat Persson, Reinfeldt och Löfven, utrikesministrarna Lindh, Eliasson, Bildt och Wallström, med flera.Morot och piska ska ha använts mot Eritrea, men Dawit Isaaks cell förblir stängd.

Medan svenska företrädare avlöst varandra heter Eritreas diktator alltjämt Isaias Afwerki. Och Dawit Isaak är fängslad utan rättegång sedan den 23 september 2001.

Om han är vid liv.

– Vi utgår i vårt arbete från att han lever, säger Anna Björkander, kommunikationschef på utrikesdepartementet (UD).

UD har aldrig fått träffa journalisten med motiveringen att han inte bara har svenskt medborgarskap utan även eritreanskt. Det senaste bekräftade livstecknet är såvitt känt från 2005, då Dawit Isaak släpptes i ett par dagar. Från 2009–2010 finns trovärdiga andrahandsuppgifter, bland annat om att han hölls i ett ökänt fängelse för de viktigaste politiska fångarna.

TT har inför årsdagen talat med såväl svenska och utländska källor och bedömare om det känsliga fallet. Bilden är att både morot och piska har prövats. EU, andra länder och aktörer har också tryckt på och vädjat. När Eritrea bett om och fått ett lockbete har landet ändå valt att avstå. Påtryckningar har gjort att regimen isolerat sig ännu mer.

Beteendet är svårtolkat. En förklaring är att Isaias Afwerki anser sig förföljd av en hel värld, särskilt av väst som har avsevärt bättre förbindelser med ärkefienden Etiopien.

Behandlas väl?

– Att Eritreas utrikesminister Osman Saleh i somras gick ut och sade att Dawit Isaak behandlas väl, och att någon typ av rättsprocess kan förväntas, är något vi välkomnar. Det inger ett visst hopp om att en intern beredning om ett frisläppande pågår, säger Björkander.

Luttrade bedömare var skeptiska till uttalandet. Upp till bevis, påpekade de. Utrikesminister Margot Wallström (S) skulle på torsdagen möta just Osman Saleh i FN-högkvarteret i New York.

– Det är bra att vi kan träffa Eritreas utrikesminister. Och när vi gör det tar vi alltid upp konsulära frågor. Det är viktigt att visa att vi inte glömt Dawit Isaak, att vi kämpar för hans fall, säger hon till TT.

En presidentrådgivare i FN-skrapan sade också att Dawit Isaak lever, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) till Expressen.

Dottern Betlehem Isaak uppmanar till engagemang för människor i nöd.

– Folk vill att jag ska prata om hur det är att vara utan min pappa, men jag vill främst lyfta fram hur viktigt det är med yttrandefrihet, säger hon till Svenska Dagbladet.

Eritreas ansvar

Sveriges tysta diplomati i fallet har kritiserats ofta. UD framhåller envist att det jobbas hårt. Möten med Eritrea hålls löpande på flera nivåer och strategin att få svensken fri omprövas hela tiden enligt Björkander. Tystnaden motiveras med att den gagnar Dawit Isaak bäst.

Ibland reses krav på att EU-kommissionen ska avbryta sitt bistånd till Eritrea. Men UD ser en fördel där.

– Det ger öppningar för viktiga diskussioner med Eritrea om rättsväsendet och fängelsesystemet, säger Björkander.

UD har sagt sig vända på varje sten i Dawit Isaak-fallet, utan resultat. Men som Björkander påpekar:

– Det är viktigt att komma ihåg att ansvaret för att Dawit Isaak är fängslad är Eritreas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset