"Vi ungdomar får ta ett djupt andetag. Kanske går de bara igenom en fas", skriver debattören.
"Vi ungdomar får ta ett djupt andetag. Kanske går de bara igenom en fas", skriver debattören.

Den högerpopulistiska strömning som banat väg för Trump och Brexit har beskrivits som en proteströrelse mot det politiska etablissemanget. Det märkliga denna gång är att det inte är de unga utan de äldre som vill välta allting över ända, skriver debattören.

I alla tider har unga fått utstå långtråkiga tirader från den äldre generationen om deras politiska idéer. Det är en fullkomligt naturlig och i grunden rimlig ordning.

De unga ska engagera sig i naiva proteströrelser medan den äldre generationens uppgift är att finnas där som en smått cynisk bromskloss och påpeka nödvändigheten i tråkigheter som ekonomisk stabilitet, realpolitiska överväganden och innebörden av reporäntor – allt för att se till att den nya generationens politiska projekt inte spårar ur.

►LÄS MER: 7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän

Sedan kom 2016. Och det är plötsligt tvärtom. På midsommarafton vaknade unga britter upp till ett förvånande besked – deras föräldrar hade röstat ut dem ur den Europeiska unionen. De hela 75 procent av de unga britterna (mellan 18-24 år) som hade röstat för att stanna kvar i unionen kunde inte tro sina öron. Hade den äldre generationen verkligen ignorerat varningsropen från i princip hela landets samlade ekonomiska experter, forskare, företagsledare och politiker?

I protest mot det lite diffusa "etablissemanget" hade de äldre plötsligt försatt landet i kris medan unga britter gömde ansiktet i händerna och bekymrat suckade: "med vad ska hända med jobben?"

Liknande tendenser kan ses i USA där den djupt oseriöse presidentkandidaten Donald Trump med sina rasistiska uttalanden säkrat det republikanska partiets nominering. Kandidaten som av bedömare befarats kunna skapa en ekonomisk recession och allvarligt förvärra säkerhetsläget i världen har länge sett ut att, precis enligt experternas förväntningar, gå emot en brakförlust: bland de yngre.

Men samtidigt som Clinton under högsommaren ledde med nästan tjugo procent i ålderskategorin under trettio gick Donald Trump upp i ledning bland medelålders och äldre väljare. Bland väljare över sextiofem ledde han med nästan tio procent.

►LÄS MER: Klart 18-åringar ska få rösta – dra in rösträtten för pensionärer i stället

Den högerpopulistiska strömning som banat väg för Trump och Brexit har mycket riktigt beskrivits som en proteströrelse mot det politiska etablissemanget. Det märkliga denna gång är att det inte är de unga utan de äldre som vill välta allting över ända. Istället för den brukliga ordningen att en naiv ungdomsgeneration sätter världen i gungning, verkar det nu vara de äldre som lagt beslag på det ungdomliga privilegiet att säga: "vi måste ju ändra hela systemet för fan". Det verkar helt enkelt inte bättre än att de äldre generationerna har fått en släng av ungdomligt oförstånd.

Men kanske behöver de unga inte ta farmor i örat riktigt än. I England har en redan försämrad ekonomi och svikna löften gett många kalla fötter och det enda som för närvarande faller mer än det brittiska pundet är Donald Trumps opinionssiffror. Ungdomligt oförstånd, oavsett ålder, går nästan alltid över vid mötet med verkligheten. Vi ungdomar får ta ett djupt andetag. Kanske går de bara igenom en fas.

Henrik Ljung 

Frilansskribent

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt