Nour El Refai och Henrik Schyffert utsågs på lördagskvällen till årets kvinnliga respektive manliga komiker.
Nour El Refai och Henrik Schyffert utsågs på lördagskvällen till årets kvinnliga respektive manliga komiker.

Nour El Refai och Henrik Schyffert är Sveriges roligaste kvinnliga respektive manliga komiker. Det slog juryn för Svenska Standupgalan fast på lördagskvällen, då årets stora humorfest hölls i Lund.

Juryn beskriver Nour El Refai som: "rolig, smart och med ett personligt tilltal som berör har hon visat att hon är störst just nu" och i Henrik Schyfferts motivering framhålls att han har respekt för de mindre humorscenerna – och dominerar de största.

Årets gala var den femtonde i rad och precis som i fjol anordnades den i samarbete med Lund Comedy Festival. Emma Knyckare och Josefin Johansson ledde galan som gästades av bland andra Elinor Svensson och Henrik Nyblom.

Jonas Gardell tilldelades årets hederspris.

"Multitalangen som med både skarpt intellekt och visuellt kroppsspråk varit ett riktmärke för svensk humor under 30 år", skrev juryn i sin motivering.

Carl Stanley utsågs till årets nykomling "Sveriges historia" med Måns Möller och Özz Nûjen hyllades som årets föreställning och "Tankesmedjan i P3" fick pris som årets media.

Juryn för 2016 års gala leddes av Fritte Fritzon och bestod av Soran Ismail, Petrina Dolange, Gerda Bylund, Niklas Andersson, Henrik Nyblom och Zinat Pirzadeh.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset