Jonas Kakoschke, 31, har själv öppnat sitt hem för en behövande, flyktingen Bakary från Mali.
Jonas Kakoschke, 31, har själv öppnat sitt hem för en behövande, flyktingen Bakary från Mali.

Skulle du öppna ditt hem för en flykting? Hundratals tyskar har öppnat sina hem för främlingar via sajten som kallats ”Airbnb för flyktingar”.

Vid sidan av vågen av främlingshat i Tyskland har också en medmänsklighetsrörelse växt fram. Det senaste exemplet är sajten Refugees Welcome.

Idén liknar uthyrningssajten Airbnb och intresset har varit enormt från tyskar som vill ställa sin bostad till förfogande, rapporterar The Guardian.

Den som vill hyra ut sin lägenhet förbinder sig att göra det i minst tre månader. Boende får inte kosta något för flyktingen men sajten kan ordna så att du får viss ersättning för boendet om det är på sex månader eller längre. Dessutom tar sajten emot donationer från personer som kanske inte kan hyra ut sin lägenhet själv, men vill stödja projektet genom att ge uthyrare ersättning. Flyktingen ska själv stå för mat, kläder och andra omkostnader.

► LÄS MER: De står upp mot flyktinghatet

Enligt The Guardian har nästan 800 personer ställt sina lägenheter till förfogande och antalet lägenheter och rum är många gånger fler än antalet flyktingar som hittills anmält intresse.

Grundarna Jonas Kakoschke, 31, och Mareike Geiling, 28, bor själva med 39-årige Bakary Conan från Mali i deras lägenhet i Berlin. Medan Bakary väntar på att få arbetstillstånd hjälper de honom med tyskan.

Än så länge omfattar sajten bara Tyskland och Österrike, men eldsjälar i fler länder väntas haka på. 

”Överallt är folk ivriga att göra den här idén till verklighet i sina länder och erbjuda flyktingar ett hem”, säger en talesperson för sajten till The Guardian. 

Många hyllar sajten – men grundarna har också fått motta dödshot.

Det finns inget som stoppar någon i Sverige att gratis upplåta sin lägenhet eller ett rum till en asylsökande – men du kan inte få någon ersättning, enligt Migrationsverket. Myndigheten förhandlar bara med fastighetsägare och inte privatpersoner om ersättning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset