42. Noomi Rapace, 34, skådespelare Noomi Rapace blev världsberömd för sin tolkning av Lisbeth Salander i ”Millenium”-trilogin. Hon har en helt unik förmåga att ge sina karaktärer kött och blod. I intervjuer har hon berättat att hon inför sci-fi-storfilmen ”Prometheus” förberedde sig precis som hon skulle ut på en verklig rymdresa. Just nu håller den svenska stjärnan på att banta bort tio kilo och kedjeröka mentolcigaretter, inför sin kommande roll som prostituerad narkoman i filmen ”Alive alone”. Noomi Rapace arbetar med Hollywoods spjutspets: Dennis Lehane, Idris Elba, Colin Farrell, Gary Oldman.
42. Noomi Rapace, 34, skådespelare Noomi Rapace blev världsberömd för sin tolkning av Lisbeth Salander i ”Millenium”-trilogin. Hon har en helt unik förmåga att ge sina karaktärer kött och blod. I intervjuer har hon berättat att hon inför sci-fi-storfilmen ”Prometheus” förberedde sig precis som hon skulle ut på en verklig rymdresa. Just nu håller den svenska stjärnan på att banta bort tio kilo och kedjeröka mentolcigaretter, inför sin kommande roll som prostituerad narkoman i filmen ”Alive alone”. Noomi Rapace arbetar med Hollywoods spjutspets: Dennis Lehane, Idris Elba, Colin Farrell, Gary Oldman.

Förra året satt Jonas Gardell på tronen och nu är det dags igen. Vem är egentligen mäktigast i nöjes- och kultur-Sverige?

Precis som senast har vi tagit både reell makt och faktiskt inflytande i beaktande och jag kan lova att det har hänt en hel del på ett år. Frågan är på vilken plats Jonas Gardell återfinns i år? Och vilka har tillkommit och vem har fallit bort? Förra årets placering återfinns inom parentes före namn i listan. Läs, begrunda och  diskutera i kommentarsfältet, för jag kan garantera er både överraskningar och självklarheter när Metro Wkd nu återigen listar nöjes- och kultur-Sveriges 50 mäktigaste personer.
– Pontus Hammarlund, nöjeschef

Samtliga texter på 50-listan är skrivna av Johan Kellman Larsson.

► Listan över de 50 mäktigaste i nöjes- och kultur-Sverige 2013


BERTIL ERICSON / TT
50. Per Sundin, 50, VD för Universal Skivbolagen har tappat inflytande de senaste åren, i takt med att allt fler artister startat egna skivbolag och de digitala musiktjänsterna vunnit mark. Men i november i fjol ägde Universal Music hela topp tio på den svenska albumlistan Ett imponerande facit.
Eero Hannukainen / EEROBILD / All Over Press
49. Elin Kling, 31, fotomodell och modeentreprenör Från Mariestad, till Manhattan. För tre år sedan flyttade Elin Kling till New York för att bygga upp sitt varumärke, på samma sätt som hon gjort i Skandinavien (bland annat med hjälp av ett klädsamarbete med H&M och det populära modemagasinet ”Style by”, där hon är verksam som modechef). Nyligen släppte modeoraklet sin första klädkollektion som snabbt fick uppmärksamhet i amerikansk press. Det lär dröja innan framgångarna klingar av.
FREDRIK PERSSON / TT
48. Sigge Eklund, 40, författare och underhållare I en omtalad artikel i tidningen Filter beskrevs Sigge Eklund som ”en av spindlarna i det svenska underhållningsnätet.” Karln är kolossalt produktiv. Han skriver böcker. Skapar tv-format med Filip och Fredrik. Klipper kvällstidningsbossarna Thomas Mattson och Jan Helins podcast. Han var redaktör för SVT-produktionen ”Alla är fotografer” och Sigge har själv en av landets mest populära poddar – över 300 000 lyssnare varje vecka – tillsammans med parhästen Alex Schulman.
Charlotte Brunzell
47. Agnes-Lo Åkerlind, 34, tv-producent Hennes produktioner har beskrivits som ”Expresståg mot framtidens tv.” När hon fick frågan om att göra ett musikprogram med Jill Johnson så var hennes ryggradsreaktion: Vad gör vi av det? Vilken plats har Kakan Hermansson, en lesbisk feminist, i det konservativa Nashville? – blev en av ingångarna. Angreppssättet gjorde programmet till en av vårens starkaste tv-upplevelser. Tack vare Åkerlind lär vi framöver få ett ökat utbud av underhållning med folkbildarambitioner.
Youtube.com
46. Pewdiepie, 24, internetentreprenör Lite siffror nu – för dem är ganska imponerande. Felix "Pewdiepie" Kjellberg är 24 år. Hans Youtube-kanal har 26 miljoner prenumeranter och hans filmer har, enligt statistiksajten Vidstatx, setts 4,1 miljarder gånger. Tidningen Business Insider rankar honom som rikast på Youtube, trafiken ger honom 54 miljoner kronor årligen. Vad han gör? Spelar datorspel, filmar sig själv och lägger ut klippen. På kuppen har han blivit en kultfigur bland tonåringar över hela världen.
Leif R Jansson / TT
45. Özz Nûjen, 38, komiker I showen ”Statsminister Özz Nûjen” gör Nûjen det som de allra flesta kreatörer på 2010-talet undviker: tar politisk ställning. Föreställningen skulle kunna beskrivas som uppviglande, i ordets mest positiva mening. Özz Nûjen ifrågasätter ständigt rådande tabun, normer och värderingar. Humor med politiska förtecken har blivit en bristvara, vilket i längden kan vara en farlig väg. Satiren kan fungera som en viktig ventil i så väl konformistiska som auktoritära samhällen.
CLAUDIO BRESCIANI / TT
44. Fredrik Skavlan, 47, programledare Nordens mest kända tv-ansikte är ohotad på tv-tronen. Trots svidande kritik emellanåt (det har handlat om både bristande kvinnosyn och om att det är gästerna som gör programmet, inte han). Om övriga talkshowprogram är små enmotoriga propellerplan – då är ”Skavlan” en Boeing 747. 1,6 miljoner tittare och Bill Gates, Kylie Minouge, Jo Nesbö och Debbie Harry i fåtöljerna under den senaste säsongen. Konkurrenterna kommer inte i närheten av den digniteten i sina gästsoffor.
Eero Hannukainen / EEROBILD / All Over Press
43. Moa Gammel, 33, skådespelare och poddmakare Moa Gammel har varit filmvårens stjärna. Hon har gjort inte mindre än tre huvudroller i lika många svenska storfilmer: ”Kärlek deluxe”, ”Tommy” och ”Hemma”. Dessutom har hon parallellt lanserat ”Genier” – en podd där idén för en gångs skull är lika bra som utförandet.
Brett Mountain / Polaris
41. Per Blankens, 42, tv-producent Är man showrunner i tv-branschen har man typ samma uppdrag som en sjökapten. Det handlar om att hålla kursen. Att en svensk förra året fick det uppdraget för ”American idol” – en av de mest framgångsrika amerikanska tv-trålarna under de senaste tio åren – är unikt. Svensken togs in för att skeppet var sargat. Men trots att tittarsiffrorna fortsatt att sjunka mot bottennivåer så viskades det nyligen om att Per Blankens fått förnyat förtroende för ytterligare en säsong.
Karin Grip / SvD / TT
40. Ann-Sofie Johansson, 49, H&M:s chefsdesigner H&M är världens tredje största butikskedja för kläder. Designchefen Ann-Sofie Johansson har följaktligen ett ovedersägligt inflytande. Hennes resa inom företaget är imponerande. 1987 började hon som butiksbiträde i Stockholm och har sedan dess arbetat sig uppåt. Under Johanssons ledning har H&M startat samarbeten med några av världens mäktigaste kändisar och modemagnater: Beyoncé Knowles, Isabel Marant, Jimmy Choo, Maison Martin Margiela och Alexander Wang.
Johan Ljungström/SR
39. Germund Stenhag, 37, och ...
Johan Ljungström/SR
... Linda Nordeman, 38, musikredaktörer på P3 När Nöjesguiden rankade ”Musikbranschens 100 mäktigaste" i fjol så toppades listan av P3:s musikredaktörer. Karin Gunnarson, som nu har slutat, sa då: ”Jag tror vi har betytt väldigt mycket för många svenska artister genom åren. Till exempel så har vi ju följt allt från Kent, Säkert! Petter, SHM:s karriärer från början. På senare år har vi varit en del i att sprida den svenska hiphopscenen till en bredare massa.” De kan lyfta en svensk outgiven artist till stjärna.
Privat
38. Robert Sehlberg, 44, musikchef Rix FM Varje dag lyssnar 900 000 personer på RIX FM. Det är några tusen fler än exempelvis P3. Musikchefen Robert Sehlberg har med andra ord ett tungt inflytande över en stor del av svenskarna musiksmak. Skillnaden mot P3 är att kanalen i regel spelar redan utgivna artister.
PONTUS LUNDAHL / TT
37. Jason Diakité, 39, artist "det här är tjugohundratalet o mycket har hänt men i Norge e jag svensk hemma e jag utländsk." Så rappar Jason Diakité på ”Den enfaldige rapparen” från sitt kommande album. Timbuktu för genom sitt brinnande ideal vidare ett viktigt hiphop-arv, som startade med Latin Kings. När Timbuktu i december tog emot pris för sitt arbete mot rasism under en ceremoni i riksdagen höll han ett tal så fängslande att han lyckades initiera något långt större än musiken: en antirasistisk svallvåg.
Paul Hennessy/Polaris
36. Markus ”Notch” Persson, 34, spelutvecklare Han skulle kunna misstas för en karaktär ur tv-serien Sopranos. Han ser inte ett dugg ut som, i sitt frodiga skägg och Fedora-hatt, en dataprogrammerare från Stockholmsförorten Farsta som är god för två miljarder. Markus ”Notch” Persson (1,6 miljoner följare på Twitter) ligger bakom äventyrsspelet Minecraft, spelet med en omfattande open world-struktur. Spelet kostar 170 kronor och har sålts i drygt 35 miljoner exemplar. Det är mer än så väl Beatles ”Abbey Road”, Metallicas svarta album och Nintendos ”Super Mario world”.
Brian To/WENN.com
35. Joel Kinnaman, 34, skådespelare Joel Kinnaman var tveksam till att göra huvudrollen i ”Robocop”, eftersom han var skeptisk till det ofta svajiga konstnärliga värdet i remakes. Men efter övertalning och tre auditions så blev rollen till slut hans. Det var längesen sedan vi hittade en svensk i huvudrollen i den här sortens monumentala Hollywood-satsning (filmen har spelat in över 200 miljoner dollar). Enbart Robocop-dräkten kostade mer än hela ”Snabba Cashs” (filmen där Kinnaman slog igenom) budget.
JONAS EKSTRÖMER / TT
34. Bianca Kronlöf, 29, komiker Efter videoklippet ”Så jävla PK” (580 000 visningar på Youtube) har Bianca Kronlöf nu fått ett eget webb-tv-program i SVT tillsammans med sin syster Tiffany i SVT Flow: ”Full patte”. Den satiriska serien gör det som mycket annan samtida humor misslyckas med: den är både rolig, okonventionell och normbrytande. Bianca Kronlöf sammanfattar sig själv bäst i sin Twitter-bio: ”Jag är arg och målmedveten. Försöker ha mer kul än tråkigt. Typ så ligger det till.”
ANDERS WIKLUND / TT
33. Lena Adehlson Liljeroth, 58, kultur- och idrottsminister Hon har, ofrånkomligen, ett massivt inflytande över det svenska kulturlivet. Men gör inte särskilt mycket väsen av sig. I alla fall inte som når ut. När man väl hittar hennes namn på nyhetsplats så handlar det i regel om att hon vevat verbalt mot någon kändis (Ken Ring och Sven Wolter är två exempel). Att hon nobbade OS-invigningen samt arbetar aktivt mot graffiti har också fått publicitet. Dags att anlita en ny PR-chef på kulturdepartementet?
Per Larsson / TT
32. Rebecca Scheja, 25, och Fiona Fitzpatrick, 28, artister De senaste åren har den ständigt heta dj-duon släppt ett album och turnerat över hela världen. Bland annat bredvid Tiësto och David Guetta. Nu är de aktuella med uppföljaren. I den rådande mansdominerade dj-världen är det okomplicerat att föreställa sig vilket ovärderligt inflytande Rebecca och Fiona har för utvecklingen. I sommar snörar feministpunkarna på sig sina skyskrapshöga platåskor och dansar in på Gröna Lund och Summerburst. Händerna i luften.
Charlotte Brunzell
31. Casten Almqvist, 51, VD för TV4-gruppen Måhända agerar han inte korvgubbe på TV4:s personalfester (som företrädaren Jan Scherman) och han har fått kritik för bristande visioner. Men han manövrerar likväl den nyligen bantade kanalen med fast hand genom tv-arkipelagen. TV4 visade rekordresultat i fjol: 800 miljoner kronor i vinst.
JONAS EKSTRÖMER / TT
30. Karin af Klintberg, 41, tv-producent Om Karin af Klintberg var boxare så skulle hon vara känd som sluggern som går på knock out varje gång. Allt hon rör vid förvandlas till tv-guld. Hon har vunnit alla priser som finns i branschen. Fortsätter det så här så fyller kristallerna snart en container. I ”Historieätarna” har hon förmått programledarna att inmundiga skärp och tvinga på sig korsett. Addera ”Landet brunsås” och ”Värsta språket” och du har tre format signerade landets mest nyskapande tv-producent.
Caro Marin / All Access
29. Daniel Espinosa, 37, filmregissör Han Hollywooddebuterade 2012 med "Safe house" – som blev en kassako. Men hade det inte varit för Denzel Washington så hade inspelningen gått åt pipan. Filmbolaget ska ha hotat att sparka Espinosa, när stjärnan ryckte in och tog svensken i försvar: ”Sparkar ni honom får ni sparka mig med.” Senare i år är det premiär för Espinosas nya, "Child 44", med Tom Hardy och Gary Oldman. Espinosas meritlista gör honom till vår mest tongivande filmregissör i Hollywood just nu.
Carl-Johan Söder/SVT
28. Maria Ericson, 36, artistansvarig ”Allsång på Skansen”

Programledaren, vars roll är att vara allmänt behaglig och ta tittaren i handen, spelar naturligtvis en väsentlig roll i ”Allsången”. Men det är en helt annan fingertoppkänsla som i själva verket ligger till grund programsuccén: artisterna. Må Maria Ericson ha robusta axlar, för på dem vilar i år ansvaret att välja ut de mest Allsångs-kompatibla korten. Hittar hon essen och kungarna kan det, med den nya ciceronen Petra Marklund, bli ett segertåg för programmet som fått en institutionaliserad roll i svensk tv.

Pressbild
27. Lovisa Bergenstråhle, 38, castingansvarig ”Så mycket bättre” Att popmusik fungerar så bra som projektionsyta för våra känslor, blir ofta tydligt i ”Så mycket bättre”. I det framgångsrika tv-programmet, som skär igenom mediebruset, skildras artisternas livshistorier genom musiken. Dessutom lyckas ”Så mycket bättre”-fabriken producera listraketer i samma takt som Mamma Scan gör korvringar. En nyckelspelare i produktionen är Lovisa Bergenstråhle. En person med svindlande makt att styra den svenska musikutvecklingen, men som få skulle känna igen på gatan. Startfältet i den kommande säsongen är imponerande: Carola, Orup, Ola Salo, Kajsa Grytt, Amanda Jenssen, Love Antell och Johan T Karlsson.
Nancy Rivera / Splash News
26. Elsa Hosk, 25, modell

Instagram har blivit den nya catwalken. De fysiska modevisningarna är fortfarande viktiga men det är på Instagram som dagens modeller bygger sina varumärken. Elsa Hosk, som frontade aprilnumret av svenska livsstilsmagasinet Plaza Magazine, har lärt sig vikten av en ”like”. Stjärnmodellen har 330 000 följare på Instagram vilket gör henne störst i modell-Sverige.

FREDRIK SANDBERG / TT
25. Johanna, 23, och Klara Söderberg, 21 (First Aid Kit), artister First Aid Kit har samarbetat med Conor Oberst, lirat med Jack White och rört Patti Smith till tårar med sin sensationella stämsång. ”My silver lining” och ”Cedar lane” från kommande skivan är hårresande bra. Är albumet ”Stay gold” lika starkt som de här två föraningarna så kan det räcka hur långt som helst. När redan framgångsrika First Aid Kit dundrar genom USA nästa gång, på en av sina långa och utsålda turnéer, så gör de det i en karriärmässig pole position.
Claudio Bresciani / TT
24. Tomas Alfredson, 49, filmregissör I fjol hamnade filmregissören Tomas Alfredson på plats 49 på den här listan. Klättringen är enkel att motivera. Filmatiseringen av ”Bröderna Lejonhjärta” är den enskilt största satsningen i svensk filmhistoria. Alfredson har fått 325 miljoner kronor för att förvalta sagan om Nangijalas frihetskämpar.
Eero Hannukainen / EEROBILD / All Over Press
23. Anna Serner, 49, VD för Svenska Filminstitutet I Ekots lördagsintervju i fjol dryftades Anna Serners plats på den här listan – nummer 21 då. Vad har Anna Serner egentligen för makt? Svaret blev undflyende. Hon var inte lika otydlig när hon vurmade för mer ”reflekterande film”. Hon sa rakt ut att svenskarna ser för lite dokumentärfilm. ”En gång i Phuket”-avkoppling för hela slanten är inte bra, menade filmdirektören. Anna Serner ska ha en eloge för att hon inte stänger in sig i elfenbenstornet på Gärdet i Stockholm, utan ständigt deltar i debatten. Hon har till och med en egen blogg (senaste inlägget handlar om stumfilm!). Stiftelsens betydelse för svensk film är oumbärligt.
JANERIK HENRIKSSON / TT
22. Soran Ismail, 26, komiker

Det finns distinktioner mellan en ”komiker” och en ”humorist”. En komiker är en opportunist som ramlar på ändan och drar en fräckis. En humorist är också en skämtare, men med ett samhällspatos och en vilja att baxa samhället i en viss riktning. Ni förstår själva vilket fack Soran Ismail tillhör. Efter den så kallade järnrörsskandalen har det varit en eriksgata för den inflytelserike Knivsta-sonen. I höst fortsätter succén ”En skam för Sverige” att rulla genom Sverige.

Claudio Bresciani / TT
21.Bibbi Rödöö, 53, radioproducent Bibi Rödöö bossar över ”Sommar” i P1 – landets främsta radioinstitution. Tage Danielssons programidé har med åren blivit en kulturskatt. Programmet brukar omnämnas som ”det svenskaste som finns”. Man skulle kunna likna ”Sommar” vid ett rymdskepp som varje sommar lyfter mot stratosfären. Kultur- och nöjespersonligheterna konkurrerar under året, likt astronauter, för att få stiga ombord. Det är liksom den yttersta bekräftelsen på att man hamnat bland stjärnorna.
FREDRIK SANDBERG / TT
20. Linda Pira, 28, artist Linda Pira blev rättmätigt årets nykomling på Grammis-galan i februari, där hon prisades för sin EP ”Matriarken”. Men hennes genombrott kom redan 2012 när hon gästade Stor på ”Rom & kush”, en låt som journalisten Jan Gradvall kallat för ”en svensk klassiker.” Hur många framtida, lika hårt sluggande, Linda Piror har Hässelby-rapparen inspirerat? Vi talar sannolikt om en mindre hiphop-armé.
Greg Allen/Invision/AP
19. Lykke Li, 28, artist Flerfaldigt grammisbelönade Lykke Li är Sveriges indiepopdrottning. Hennes samarbeten med David Lynch och ASAP Rocy säger mycket om hennes inflytande. Senaste albumet ”I never learn” (32 minuter långt) är lika mörkt, kompakt och storslaget som ett True Detective-avsnitt. De svenska recensenterna tycks ha knaprat Lykke-piller innan de satt sina omdömen – flera har beskrivit det som hennes bästa hittills.
FREDRIK SANDBERG / TT
18. Leif GW Persson, 69, författare och kriminologiprofessor Det finns bara två personer i Sverige som kan skriva en självbiografi som säljer över en halv miljon exemplar: Zlatan – och GW. Den vresige kriminologiprofessorn kombinerar två kvaliteter som sällan syns i kombination: sakkunnighet och underhållningsvärde. Egenskaperna ligger till grund för hans inflytelserika och ständigt växande kulturimperium: böckerna, filmerna och tv-programmen. Snart blir hans osympatiska kommissarie Evert Bäckström tv-polis i USA (Fox).
Vilhelm Stokstad / TT
17. Lotta Lundgren, 43, programledare och matskribent Hennes ”Tio lektioner i matlagning” är en av de mest sålda matböckerna de senaste åren. Addera ”Historieätarna” och nu senast ”På jakt med Lotta och Leif” och du har antagligen den person i landet som har störst inflytande över vad vi äter just nu.
FREDRIK SANDBERG / TT
16. Peter Englund, 57, författare och ständig sekreterare Han är den svenska parnassens generaldirektör. Som chef över Svenska akademien har han intagit en obestridlig maktposition i kultursverige. I juli kommer ännu en av Englunds historiska romaner, han fullbordar nu sitt storslagna projekt om första världskriget.
Eero Hannukainen / EEROBILD / All Over Press
15. Gudrun Schyman, 65, politiker Den politiska musiken upplever en ny vår. 65 artister ¬bidrar till ett album som ges ut av Feministiskt initiativ, Fi. Robyn, Jenny Wilson, The Knife och Nina Persson, bland annat. Beskedet är historiskt. Aldrig har så många artister bekänt färg. I samma veva som tillkännagivandet kom också – slump eller inte – rapporter om kraftig medvind för partiet. Den som musikerna sluter upp bakom är i själva verket partiledaren Gudrun Schyman. Nu gäller det bara att förvalta stödet.
FayesVision/WENN.com
14. Max Martin, 43, producent och låtskrivare I en intervju med Zlatan Ibrahimovic i DI i vintras förklarade fotbollsstjärnan Max Martins storhet: ”Han är musikens Zlatan.” Martin Sandberg hanterar pophantverket på samma sätt som Ibra hanterar en fotboll. Han är Sveriges i särklass främsta låtskrivarnamn i musikvärlden. Endast fyra svenska artister har lyckats med att bli etta i USA genom tiderna: Björn Skifs (en låt) Abba (en låt), Roxette (fyra låtar) och Ace of Base (en låt). Max Martins facit: 17 ettor.
Anders Wiklund / TT
13. Filip Hammar, 39, och Fredrik Wikingsson, 40, programledare Nya medier möts alltid av misstänksamhet. ”Jag skulle inte ägna en minut åt att lyssna på det där. Det är en sådan där medelklass/innerstads-grej”, som Fredrik Lindström pösigt uttryckte sig om podcasts i SVT:s ”Kultureliten”. Den 5 juni kommer nyskapande Filip och Fredrik förhoppningsvis smälla hål på alla vanföreställningar kring det nya massmediet. 15 000 personer – Globen är utsålt – kommer för att se dem göra sin sista podd. Arenasnacket är den nya arenarocken.
FREDRIK PERSSON / TT
12. Christer Björkman, 56, tv-producent Är det dags för festivalkungen att stiga ner från sin tron? Nja. Programmet har visserligen tappat sting – i år sågs finalen av 3,3 miljoner tittare, en siffra som kan jämföras med 4 110 000 2012– men Melodifestivalen är fortfarande landets mest sedda tv-program.
Carl-Johan Söder/SVT
11. Clara Mannheimer, 45, programbeställare för kultur på SVT Hon basar över SVT:s kulturmiljoner och har arbetat med tv-succéer som ”Kobra” och ”Jills veranda”. Uppfriskande tillskott i ett övrigt ofta syrefattigt tv-utbud. Mannheimer vill ”motverka ett killcentrerat helvitt utbud som enbart är påhittat på Södermalm i Stockholm.”
Jessica Gow / TT
10. Håkan Hellström, 40, artist Den 7 juni skulle rockpoeten ha spelat på Slottskogsvallen i Göteborg. Men giget ombokades eftersom biljetterna sålde slut innan någon hann säga ”Azalea”. Ny spelplats är Nya Ullevi, stadion där Håkan agerade bollpojke i tonåren. Stadions kapacitet: 43 000. Han har själv kallat det för sin karriärs expansiva höjdpunkt.
JANERIK HENRIKSSON / TT
9. Felix Herngren, 47, filmregissör och komiker Den 20 april hade Felix Herngrens "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" setts av 1,5 miljoner biobesökare. Det gör filmen, med en osedvanligt rynkig Robert Gustavsson i huvudrollen, till en av de mest sedda biofilmerna i Sverige någonsin. Herngrens övriga track reckord: ”Pentagon”, ”Varannan vecka” Dan Bäckman, Papi Raul, ”Vuxna människor” och ”Solsidan” ger honom en plats på topp 10.
JESSICA GOW / TT
8. Anna Odell, 40, konstnär och filmskapare Anna Odell är konstnären som aldrig går i upptrampade spår. I höstas fick hon ett helt land att prata om mobbning. Överallt diskuterades plötsligt hierarkier och gruppdynamik. Det är få samtida konstnärer som lyckats åstadkomma en sådan kursförändring i det offentliga samtalet. Brandfacklan hette ”Återträffen” och är antagligen den mest hyllade svenska filmdebuten sedan Lukas Moodysons ”Fucking Åmål”.
Peter Jönsson
7. Tomas Franzen, 51, VD för Bonnier

Skuldsatta mediekoncernen Bonnier, ett bolag med 30 miljarder i omsättning, fick i början av året en ny VD. Tomas Franzen gavs därmed ett massivt inflytande över det svenska kultur- och nöjeslandskapet. Men uppgiften lär inte blir någon dans på rosor. Snarare en golgatavandring. Att Franzen valdes till posten var ingen slump – han har gjort sig känd som hårdför städare i krisande företag. Nyligen började slakten: i april kom beskedet att all lokal-tv på TV4 läggs ner.  

Pressbild
6. Maria Skoglund, 56, VD SF Bio

Hade någon sagt för tio år sedan att ”2013 kommer biograferna notera besöksrekord” – så hade man blivit garvad i ansiktet så att öronen fladdrat. Men faktum är att perioden från juldagen till och med trettondagen var den mest välbesökta i SF Bios moderna historia: 1 115 000 besökare. Dessutom slogs SF:s gamla rekord på 97 000 biljettköp under en och samma dag hela sex gånger. Maria Skoglund är ny VD och sitter på ansvaret att ta Svensk Filmindustri in i framtiden. En av hennes största utmaningar blir att behålla framgångarna för SF – som har monopolställning i dag – och samtidigt bidra med mångfald.  

Charles Hammarsten / All Over Press
5. Jonas Gardell, 50, författare och underhållare

Jonas Gardells makt över det svenska kultur- och nöjeslivet är oöverskådligt. Hans ställning är unik i det att han kan göra precis vad han vill. När Gardell lyfter luren så svarar cheferna – oavsett om de arbetar inom teatern, televisionen eller på förlaget. Under sin 30 år långa karriär har han inte bara lyckats underhålla, utan också påverka samhällsutvecklingen i en mer tolerant riktning. En ovärderlig insats i sig. I fjol – då han toppade den här listan – släpptes den sista delen i författaren Jonas Gardells vittomtalade och redan ikoniska chef-d'oeuvre: ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Saga Berlin
4. Salla, 40, Cheppe, 39, Masse, 33 (The Salazar Brothers), musikproducenter

Huvudstaden har krympt. I dag är det inte längre bara musik från innerstan som premieras. Redline Recordings har haft en väsentlig del i den utvecklingen. Redline-producerade Linda Pira sa till Metro i höstas: ”Var du från förorten tidigare fick du i bästa fall spela på fritidsgården. I dag spelar det ingen roll om du bor långt ut på linjen, du kan ändå bli spelad på radion.” Var hade svensk hiphop varit utan TSB? Latin Kings grundades i början av 1990-talet, av bland annat Salla och Masse. Tillsammans med Cheppe har de arbetat med gräddan av svensk hip hop: Labyrint, Ison & Fille, Mohammed Ali och Stor.

JANERIK HENRIKSSON / TT
3. Robyn, 34, artist

Förra veckan släpptes det delikata smakprovet ”Do it again”, titelspåret på Robyns och Röyksopps kommande minialbum, som kommer i slutet av maj. Robyn är en av landets få stjärnor på den internationella musikscenen. Hon har inte undrat ”Do you really want me?” sedan 1995. När Volvo bestämde sig för att göra en uppföljare till reklamfilmen med Zlatan, så ringde man popgeniet. Det säger en hel del om hennes inflytande. Robyn Carlsson förkroppsligar på många sätt den moderna popstjärnan. Hon har en helt unik stil – och ser aldrig bakåt. Framförallt är hon autonom. 23 år ung köpte hon sig loss från sitt eget skivbolag och gjorde en kreativ omstart. Då, för tio år sedan, betraktades det som radikalt. I dag vågar fler artister gå sin egen väg. Och många gör det med framgång. Tacka Robyn för det.

JANERIK HENRIKSSON / TT
2. Daniel Ek, 31, VD och grundare av Spotify

Den inflytelserika amerikanska tidningen Wired listade i sitt aprilnummer Europas 100 mest inflytelserika personer i den digitala världen. Det vill säga de som sannolikt formar vår samtid allra tydligast. Etta på listan? Spotifys grundare Daniel Ek. 2014 står Spotify för över hälften av skivbolagens totala intäkter. Men musiktjänsten har inte bara räddat industrin – innovationen har också betytt en demokratisering av musiken. När Håkan Hellströms första album släpptes 2001 så hängde jag på låset på Skivhörnan i Östersund. Det var den enda skiva jag hade råd med den månaden. I dag hade jag – för samma slant – fått tillgång till 20 miljoner låtar. Till skillnad från många andra företag gör Spotify på så sätt verkligen skäl för sin slogan: ”Music for everyone”.

Rob Rich/WENN.com
1. Avicii, 24, artist

Han klär sig nästan alltid i enfärgad t-shirt, huvtröja och kepsen bak och fram. Inga excesser. Killen ser ut som vilken ljusskygg och skäggstubbig stockholmsgrabb som helst. Det är han inte. Tim Bergling är just nu en av världens mest framgångsrika artister. När den amerikanska tidningen People nyligen listade de fem viktigaste personerna inom musikbranschen hamnade Bergling på tredjeplats. Bara Beyoncé och Pharrell Williams placerade sig före svensken. Den största och mest envisa missuppfattningen om modern housemusik frodas fortfarande i reaktionära rockkretsar. ”De står ju bara där och trycker på play, hur svårt kan det vara?” Inget kunde vara mer fel. Tim Bergling är lika framgångsrik som han är hårt arbetande. Det sägs att han jobbar 19 timmar per dygn. Och han turnerar konstant. I vintras blev trycket för hårt, kroppen sa stopp och Tim Bergling hamnade på sjukhus. Men vad offrar man inte för musiken? En blindtarm och en gallblåsa, blev priset den här gången. Avicii blev ett världsnamn redan 2011 tack vare singeln ”Levels” men debutalbumet ”True” kom inte förrän i höstas (Spotify brakade ihop en kort stund när det släpptes). Nästa skiva verkar inte dröja lika länge, trots operationen. ”Vilar upp mig i Laguna Beach innan jag börjar jobba på andra albumet igen! Kan inte vänta tills folk får höra vad jag har på gång...” skrev Avicii på Twitter i slutet av april. När man tittar närmare på vilka Tim Bergling samarbetar med – Coldplay, Madonna, Wycleaf Jean – så förstår man snart vidden av hans inflytande. Hur många andra kids, från Miami till Malung, har han inspirerat till att börja producera egen dansmusik? Den 13 juli uppträder den progressiva housestjärnan vid avslutningsceremonin under fotbolls - VM i Brasilien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset