Bilden har inget med artikeln att göra.
Bilden har inget med artikeln att göra.

En välgörenhetsorganisation i Moskva har startat utomhusbio för stadens hemlösa. Bion är en av många satsningar mot fattigdomen – som ökat det senaste året.

I söndags hölls den första filmvisningen. Det var den sovjetiska klassikern ”Operation Skratt” som kablades upp på bioduken – en film som de hemlösa valt ut själva. Under bion serverades varm mat och te till besökarna, samtidigt som hemlösheten på gatorna i Moskva diskuterades, rapporterar Moscow Times.

– Med lite ovanliga metoder vill vi ändra attityderna kring hemlöshet, eftersom de som drabbas ofta utnyttjas och felbehandlas. Det är svårt att leva drägligt då, säger Natalia Markova, en initiativtagarna till utomhusbion, till Moscow Times.

LÄS MER: Staket ska hindra hemlösa från att sova i parken​

De kommer att visa en ny film varje månad och besökarna kommer att fritt få välja vilka filmer som ska visas.

Bakom projektet står en välgörenhetsorganisation vars namn kan översättas till ”Vänner på gatan”. De har tidigare arbetat med en skönhetssalong, sjukvårdsbilar och sportevenemang åt hemlösa och får stöd av stadens myndigheter.

LÄS MER: Samuel startar mobilt kök för hemlösa: "Alla kan göra något"

Fattigdomen har ökat det senaste året i Ryssland och antalet människor som lever under fattigdomsgränsen nådde 22.9 miljoner under årets första kvartal, enligt ryska myndigheter.

En av de bakomliggande orsakerna sägs vara den ökande inflationen i landet, som är på sitt högsta på tretton år. 

LÄS MER: Frisören klipper hemlösa gratis på helgerna: "Jag vill ge tillbaka"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi