"Om man stör sig på det kan man anmäla inlägget”, skriver Erik på Politikfakta apropå att de använt fyraåriga Elvira för att lyfta fram sin politiska agenda.
"Om man stör sig på det kan man anmäla inlägget”, skriver Erik på Politikfakta apropå att de använt fyraåriga Elvira för att lyfta fram sin politiska agenda.

Familjen intervjuades om kampen mot Försäkringskassan. Men deras situation ställdes mot kostnader för invandring av en Facebook-sida med över 70 000 följare. ”Om man stör sig på det kan man anmäla inlägget”, säger Erik på Politikfakta.

Viralgranskaren har berättat om Karin, Elvira och Elsy som intervjuades om sina situationer i tidningar – och ofrivilligt blev propagandans ansikten utåt. Det är bara tre av många exempel på när människor i utsatta situationer har ställts mot kostnader för invandring. En metod som är vanlig på flera stora sidor och grupper på Facebook.

Majoriteten av inläggen i dessa grupper handlar på ett eller annat sätt om invandringspolitik och målar upp ett Sverige som står på ruinens brant. I kommentarerna flödar hatet.

En av sidorna är Politikfakta som dagligen publicerar inlägg till sina drygt 70 000 följare på Facebook. ”Politikfakta är en oberoende nyhetssida som belyser orättvisor, lögner och dumheter med vassa pennor, fakta och satir”, står det i beskrivningen om sidan.

LÄS MER: DEL 1: Karin blev ansiktet utåt för propaganda – dottern: ”Undrar hur de tänker”

Viralgranskaren har berättat om hur de utan familjens medgivande ställde fyraåriga Elviras situation mot kostnader för ensamkommande.

– Det var ju inte alls vår intention men så verkar det vara i vårt moderna samhälle att saker ställs mot varandra, sa Elviras mamma.

När vi kontaktar Politikfakta får vi svar av en person som presenterar sig som Erik, efternamn och övrig information vägrar personen uppge.

”Vi har inte lagt in flickan på bilden. Det är två skärmdumpar från två olika nyhetssajter. Vi har inte manipulerat dem på annat sätt än att lägga dem ’på rad’ vilket bara gör det tydligare vilka ofattbara orättvisor och felprioriteringar som existerar i Löfvens Sverige idag”, skriver Erik i ett mejl.

Inlägget publicerades den 9 april av Politikfakta.

Tycker ni att det är okej att utan familjens medgivande publicera bilder på ett barn till era drygt 70 000 följare?

”Vet var du försöker komma men det finns inga sådana regler för skärmdumpar – möjligtvis moraliska aspekter. I detta fall övervägde den moraliska vågskålen till att visa upp regeringen Löfvens omoraliska och orättvisa prioriteringar. Om man stör sig på det kan man anmäla inlägget”, blir svaret.

LÄS MER: Del 2: Elvira, 4, och Elsy, 79, användes som propaganda mot invandring

Erik vill inte uppge vilka som står bakom Politikfakta i nuläget. På frågan om de sympatiserar med något parti svarar Erik så här.

”Vi sympatiserar med alla partier som ser dagens problem och som själva inte varit del av att skapa dem. Alla partier som inte är rädda för att trampa någon på tårna”.

Viralgranskaren har även sökt personerna bakom Facebook-sidan ”Sverige tillsammans”, men inte fått något svar. De använde pensionären Elsy Winblad von Walter, 79, för att göra en politisk poäng, vilket vi har berättat om tidigare.

Fakta om sidorna på Facebook

Politikfakta
Sidan har i dag drygt 70 000 följare på Facebook. Inläggen handlar allt som oftast om att måla upp en dyster bild av Sverige genom att skylla på den sittande regeringen och invandringspolitiken. De påstår själva att de når mellan en och två miljoner människor på Facebook varje vecka.

Sverige tillsammans
En sida med drygt 20 000 följare på Facebook. I beskrivningen för sidan står det: ”För ett Sverige tillsammans mot dålig politik!”
De publicerar mestadels grovt vinklade, vilseledande eller helt felaktiga inlägg i bildform. De hetsar mot enskilda individer, invandringspolitiken i stort och drar sig inte för att hänga ut privatpersoner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset