Gotlänningarna är bäst i Sverige på att ta hand om miljön. Det visar en ny undersökning från Sifo. Sämst är man i Sörmland och Kronoberg. “Man kanske inte är lika välinformerad”, säger Pia Stoll, hållbarhetschef.

2 500 svenskar svarade på undersökningen som gjorts på uppdrag av teknik- och arkitekturkoncernen Projektengagemang. På Gotland, som toppade listan, bestod de miljömedvetna valen av att panta, källsortera och använda sig av ekologiska produkter. Näst bäst i landet var Jönköpingsborna, följt av Västra Götaland, Skåne och Stockholm.

Pia Stoll, hållbarhetschef på Projektengagemang har några teorier om varför Gotland rankades som den mest miljömedvetna staden.

– Gotland är ganska givet. De har stor vattenbrist där och då kan man bli mer medveten om att resurser är ändliga och det slår igenom på andra områden också. På Gotland lever man också mycket på turism, så viljan att ta vara på natur och omgivning är mer självklar. Det är också lättare att ta ansvar om man är i en begränsad omgivning där man blir mindre anonym.

LÄS MER: Det skulle hända om svenskarna avstod från kött under en dag

Sämst på att göra miljömedvetna val är de som bor i Södermanland, följt av Kronoberg, Gävleborg, Norrbotten och Värmland.

Varför Södermanland var sämst på att leva hållbart är enligt Pia Stoll svårare att svara på.

– Det handlar mycket om hur enkelt det är att göra rätt val. Det kan vara så att förutsättningarna är sämre, att det finns en sämre möjlighet till avfallssortering och att man inte upplevt vattenbrist. Sedan kan det vara mindre trendkänsligt än det är i till exempel Stockholm, så att man inte är lika välinformerad om miljömedvetna val, som att handla second hand.

LÄS MER: Så mycket dyrare är det att handla ekologiskt

När det kom till vilka som kunde tänka sig att göra ännu mer för miljön så var det främst de mest miljömedvetna som ville göra mer.

”De som redan gör saker för miljön har helt enkelt fått mersmak”, skriver Arvid Linder, pressansvarig på Projektengagemang, i ett meddelande till Metro.

Det som flest kan tänka sig att göra är att minska på sin plastförbrukning, källsortera och att panta. Hela 42 procent av de som svarat i undersökningen kan tänka sig att köpa en elbil, medan bara en procent svarar att de har en elbil i dagsläget.

LÄS MER: Fler kan tänka sig köpa elbil

Som svar på varför man inte gör mer för miljön lyfts i undersökningen bristen på praktiska lösningar som det främsta skälet. Nästan en tredjedel svarar att det är för dyrt att vara miljövänlig och 29 procent tycker att de gör tillräckligt för miljön i dagsläget. Bara fyra procent svarar att de inte bryr sig om miljön.

Undersökningen

2 500 svenskar har svarat i Sifo-undersökningen som gjorts på uppdrag av teknik- och arkitekturkoncernen Projektengagemang.

Mest miljömedvetna är man på Gotland, följt av Jönköping, Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Sämst på miljötänk är de som bor i Södermanland, Kronoberg, Gävleborg, Norrbotten och Värmland.

Det flest gör för att leva hållbart är att panta, källsortera och använda sig av ekologiska produkter.

De som vill göra ännu mer kan tänka sig att minska på plastförbrukningen, källsortera och panta.

Som skäl till varför man inte gör mer för miljön lyfts bristen på praktiska lösningar, att det är för dyrt eller att de gör tillräckligt för miljön i dagsläget.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset