Yvonne Stålnacke är ordförande i kommunstyrelsen i Luleå.
Yvonne Stålnacke är ordförande i kommunstyrelsen i Luleå.

Luleå kommun beslutade att fortsätta reservera en fjärdedel av bostadsbolaget Lulebos hyresrätter för nyanlända. Då utsattes kommunalråden för en hatstorm – sedan en främlingsfientlig sajt lagt ut deras mejladresser på sin hemsida.

Det var ett år sedan kommunen beslutade att reservera en fjärdedel av hyresrätterna för nyanlända med permanent uppehållstillstånd.

Och i veckan tog Luleå kommun beslutet att fortsätta med det, rapporterar SVT Norrbotten.

Sedan dess har kommunalråden fått flera hatmejl och telefonsamtal. En främlingsfientlig sajt beskrev det som att kommunen väljer sina hyresrätter efter hudfärg och diskriminerar Luleåborna – och la ut mejladresser till kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström.

LÄS MER: Flyktingar får förtur i bostadskön – nu hotas ansvariga politiker

– Det är mycket obehagligt. Efter tisdagens mejl och telefonsamtal är det lätt att tappa tron på mänskligheten. Skönt att de goda krafterna är större, säger Yvonne Stålnacke, till SVT.

Hon tvingades stänga av sin telefon för att slippa påhoppen. Bland annat kallades hon för ”kuksugare”, ”hora” och ”fitta”.

– Det är klart att man blir illa berörd. Det ena är att de skickar mejl till våra offentliga adresser, men det får vi hantera. Det andra är att de tagit reda på våra telefonnummer och så ringer de gång på gång.

Niklas Nordström beskriver det som ”svammel” att anklaga kommunen för diskriminering, vilket han svarat till de som skickat hatmejlen.

LÄS MER: Kommunen ville välkomna flyktingar – möttes av rasistisk hatstorm

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset