"Att det leder vidare till långsiktiga relationer är helt underbart", säger Vilhelm Skoglund från organisationen Nema Problema om deras integrerande julfirande.
"Att det leder vidare till långsiktiga relationer är helt underbart", säger Vilhelm Skoglund från organisationen Nema Problema om deras integrerande julfirande.

Runt om i landet bjuder organisationer in till julfiranden för de som inte har någon annan att vara med, eller för människor som bara vill träffa nya bekantskaper. Metro har pratat med två av arrangörerna.

I Malmö har föreningen Kort om samhället anordnat julfiranden för hemlösa, utsatta eller ensamma, sedan 2016. De två första åren blev succé, med drygt 1 000 deltagare vid respektive tillfälle.

– Dels kändes det superkul att så många ville komma och fira jul med oss. Samtidigt är det tråkigt, för vi vet ju att anledningen till varför det kommer så många är för att det finns så många människor i lever i utsatthet, säger projektledaren Marielle Sterner.

”Handlar om människor som inte har ett hem”

Deras mål med firandet, som äger rum på självaste julafton, är att alla ska känna sig välkomna och inkluderade i gemenskapen.

– För den som är utsatt, fattig eller ensam kan julen snarare kännas som en börda. Det handlar exempelvis om föräldrar som inte kan köpa julklappar till sina barn eller ensamma pensionärer som inte har något annat sällskap. Och det handlar om människor som inte har ett hem att fira i.

LÄS MER: Fredrik försökte ta sitt liv innan jul: ”Bakom leendet fanns en stor ångest”

Under ”Jalla Jalla en jul för alla” i Malmö, bjuds hemlösa, utsatta och ensamma in för att fira jul tillsammans.  Foto: Alexandra Bergman

Ett stort fokus kommer att ligga på att barnen ska få en så bra julafton som möjligt, berätta Marielle Sterner. Just nu är antalet volontärer som hjälper till under firandet uppe i 200 personer.

– Det finns så mycket peppande engagemang, gemenskap och julmys från alla volontärer och besökare. Man känner sig verkligen pånyttfödd efter att ha fått uppleva allt engagemang under julfesten, säger hon.

Integrationsfirande i huvudstaden

Även i Stockholm kommer öppna julfiranden att äga rum. Bland annat den 19 december då organisationen Nema Problema bjuder in nyanlända och etablerade svenskar för att fira tillsammans, som ett led i deras integrationsarbete. Förra året kom drygt 300 människor.

– En liten tanke med att vi lägger det just på högtider är att folk är extra sugna på att komma ut. Man kanske har planer att gå till ett julfirande, och då kan man passa på att gå till ett ställe där man får träffa lite nya kompisar, säger initiativtagaren Vilhelm Skoglund.

LÄS MER: Självmorden bland män ökar kraftigt på nyårsdagen

Vad är det bästa med att anordna den här sortens evenemang?

– Att det leder vidare till långsiktiga relationer är helt underbart. Jag hör varje vecka om människor som fortfarande ses. Det är en fikagrupp här och där, någon gör en podcast tillsammans och andra lirar fotboll tillsammans. Det är det man är ute efter, att skapa långsiktiga relationer.

Här firar julen in tillsammans

Stockholm:

Vad: Nema problema och Kompisbyrån anordnar tillsammans ett julfirande dit alla är välkomna.

När: 19 december mellan klockan 17.00 och 20.00.

Var: Quality Hotel Globe, Arenaslingan 7 Stockholm.

Malmö:

Vad: Jalla Jalla en jul för alla, en julfest för hemlösa, utsatta och ensamma.

Var: Moriska Paviljongen.

När: 24 december mellan 11.00 och 22.00.

Göteborg:

Vad: Julaftonsfirande av Stadsmissionen, där vem som helst är välkommen.

När: 24 december mellan 12.00 och 18.00.

Var: S:t Johanneskyrkan.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset