Mikael, 49, Felix, 14, Fabian, 16, Sophie, 46, och Ella 10, bytte hus med en familj i Marrakech, Marocko, under julen 2015. 
Mikael, 49, Felix, 14, Fabian, 16, Sophie, 46, och Ella 10, bytte hus med en familj i Marrakech, Marocko, under julen 2015. 

Att genomföra ett så kallat husbyte där man byter bostad med en främmande familj, ofta i ett annat land, blir allt vanligare. Sophie Bagger-Jörgensen har tillsammans med man och tre barn hittills gjort sex husbyten på semestern – och fler ska det bli.

Efter att ha läst om flera familjer som bytt hus med varandra fick Sophie Bagger-Jörgensen, 46, upp ögonen för den spännande formen av semestrande. Hon och familjen bestämde sig för att gå med i Home exchange, en internationell sida för husbyte.

– Vi har släkt nere i Skåne och har hyrt stuga där nere flera år. Många gånger har det varit dåligt väder och då har man suttit instängd i en stuga för flera tusen på Österlen och regnat bort, säger Sophie Bagger-Jörgensen. 

Sophie och hennes man Mikael lade ut en annons på deras hus och fick snabbt svar från personer från olika delar av världen som var sugna på att byta sitt hem mot familjens hus i Bagarmossen i Stockholm för några veckor. 

►LÄS MER: Så fixar du gratis boende på semestern

Deras första byte blev med en familj i som bodde i en liten spansk by utanför Alicante. 

– Det var jättepirrigt, vi hade mejlat innan så vi hade ett litet hum om vilka de var. Vi hann träffas i Spanien innan de åkte till Sverige, de var jättetrevliga och visade oss runt.

Både Sophie och hennes man gillade det faktum att de kunde uppleva så mycket på semestern samtidigt som de kunde hålla nere kostnaderna och barnen tyckte också att det var spännande. Trots att det kändes osäkert att lämna ut sitt hem till främmande människor jämnades det på något sätt ut av tanken på att de samtidigt även var främlingar i någon annans hus.

– Vi var jättenyfikna på hur det skulle se ut när vi kom hem, skulle de ha tagit ut soporna och städat ordentligt? Det visade sig att allt var helt perfekt, säger Sophie.   

►LÄS MER: Experterna: Så fixar du en budgetsemester

Sedan det första husbytet 2012 har familjen gjort ungefär ett byte per år. De har bland annat hunnit åka till Korsika, Sicilien, Slovakien och Danmark. I och med att boendet är gratis är det bara flygbiljetterna som kostar och ofta är även en bil inkluderad i husbytet.

– Det funkar inte riktigt att bestämma att man vill åka till ett speciellt ställe, utan man får ta det man får. Det är jättesvårt att bestämma vilken stad man vill åka till, eller ens vilket land. 

I sommar blir det förmodligen inget husbyte. Det är inte för att familjen har tröttnat, utan för att någotstort väntar framöver. 

– Vi vill spara pengar för vi planerar en längre resa till USA nästa år. Då gör vi gärna ett husbyte så att vi kan stanna på samma ställe i flera veckor. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset