De höll aldrig i kniven men var delaktiga i de två morden. Det anser Göteborgs tingsrätt som dömer två män, Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan, till livstids fängelse för terroristbrott i Syrien. Men domen kommer att överklagas.

Säkerhetspolisen

Hassan al-Mandlawi och Al Amin Sultan har dömts till livstids fängelse för terroristbrott i Syrien. 

 

– Jag konstaterar att tingsrätten nästan helt och hållet gått på åklagarens linje och vi delar inte den bedömningen, säger Mia Sandros, Al Amin Sultans advokat till TT.

– Så nära visshet utan att veta så kommer vi att klaga på den här domen, det finns inget annat vi kan göra, säger advokat Lars Salkola som företräder Hassan Al-Mandlawi.

De båda männen har stått åtalade för att ha deltagit aktivt i morden på två män som ägde rum i Syrien 2013. De höll aldrig i kniven, men deltog enligt åklagaren aktivt när de båda männen fick sina halsar avskurna. Som bevis har chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström bland annat fört fram videofilmer på de båda morden, eller "avrättningarna" som hon kallat dem under rättegången.

"Injaga fruktan"

Tingsrätten dömer nu männen till livstids fängelse för terroristbrott. Morden och filmningen av morden har varit avsedda att injaga allvarlig fruktan hos den del av befolkningen i Syrien och andra länder som inte tror på "den rätta muslimska läran" och därför delar tingsrätten åklagarens uppfattning att det varit fråga om ett terroristbrott.

– Mordfilmerna har självklart varit helt avgörande, och åklagaren har lyckats visa att det är de två grabbarna som finns med på filmerna, säger rättens ordförande, lagman Ralf G Larsson.

– Det är en mycket robust utredning.

TT: Hur har du själv påverkats av filmerna du och de andra fick se i rättssalen?

– Varje kväll när jag har lagt mig har jag sett ett huvud som hänger i luften, säger Ralf G Larsson.

Tingsrätten finner det också klarlagt att båda såväl stridit i Syrien under våren 2013 som att de var där för att de sympatiserade med en ideologi som förordar ett styre byggt på sharialagar och bildandet av ett kalifat.

Ska skada stat

Förutsättningarna för terroristbrott är för det första att en terroristbrottslagen uppgiven handling, bland annat mord, ska vara begången. För det andra ska handlingen allvarligt kunna skada, som i det här fallet, en stat. Detta kallas för det objektiva rekvisitet.

För det tredje ska gärningsmannen ha ett särskilt syfte med gärningen, det subjektiva rekvisitet.

Åklagaren menar att syftet har varit att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp. För terroristbrott krävs således inte att den som utför gärningen tillhör någon terroristgrupp, skriver tingsrätten.

Döms trots besvär

De båda männen, en 30-åring och en 32-åring, har hela tiden nekat till brott.

Hassan Al-Mandlawi är rullstolsburen och har förutom sina funktionella besvär även stora psykiska besvär på grund av en skottskada i huvudet och det går inte att kommunicera med honom. Trots detta anser tingsrätten att det brott han dömts för är så allvarligt att han inte kan undgå livstids fängelse.

Al Amin Sultan  har sagt att han var i Turkiet och Syrien för att göra en hjälpinsats genom att köra förnödenheter och sjukvårdsmaterial.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott