Omkring en gång i månaden delar Soppkök Stockholm ut mat till hemlösa. Men nu blir de bortkörda. ”Risken är att det blir en freakshow”, säger Per Landin, markupplåtare på Trafikkontoret.

Stockholm Soppkök

Stockholm Soppkök på Medborgarplatsen.

Uppdatering: Senare på kvällen backade Trafikkontoret och menar att man inte står bakom varken beslutet eller uttalandena. 

►Trafikkontoret: ”Ingenting som vi står bakom”

Soppkök Stockholm startades år 2012 och fungerar som en mötesplats för hemlösa. Ungefär en gång i månaden under två års tid har de delat ut mat och bjudit in folk vid Björns Trädgård och Medborgarplatsen i Stockholm.

– Vi söker alltid polistillstånd och brukar ställa upp två eller tre tält där vi delar ut gratis mat, säger Elin Jakobsson, aktiv inom Soppkök Stockholm, till Metro.

Men nu är det slut på det.

– Nu säger de plötsligt nej. Vi får demonstrera, men vi får inte ställa upp tält eller dela ut mat.

Enligt Elin Jakobsson har deras soppkök alltid varit uppskattat av hemlösa eller personer som kanske inte har råd till att ställa mat på bordet hemma.

– Och det har aldrig hänt någonting som skulle kunna innebära en säkerhetsrisk. Det har varit en mötesplats, vi har ätit och pratat tillsammans.

I avslaget som har kommit från polisens tillståndssektion hänvisar man till att kommunen har avstyrkt bifall till Soppkök Stockholms ansökan. I beslutet från Trafikkontoret på kommunen har markupplåtaren Per Landin, som bland annat arbetar med att besvara de ansökningar om polistillstånd som kommer på remiss från polismyndigheten, skrivit:

”Till hemlöshet hör oftast blandmissbruk och psykisk sjukdom. Det är inte önskvärt ur stadens synpunkt att skapa träffpunkter för människor med särskild problematik på allmän plats och i synnerhet inte på stadens centrala torg.”

Enligt Per Landin har soppköket tidigare stått vid Björns Trädgård och det man nu sagt nej till är att de ska stå vid Medborgarplatsen. Men Metro har tagit del av tillståndsbevis som gäller vid Medborgarplatsen för både februari, mars och april i år.

Landin påstår också att de tidigare varken har haft tält eller musik.

– Om du läser mitt yttrande så förstår du. Det här riskerar att bli en freakshow, det kanske man inte tänker på. Det man har i huvudet är att man vill göra en insats och dela ut mat, men risken är att man förvandlar en plats till ett zoo, säger Per Landin till Metro.

Han menar att om man riktar sig ”till den här gruppen människor med sociala problem, då kretsar allmänheten runt”.

– Jag vill inte förklara närmare, utan får hänvisa till mitt yttrande.

När Elin Jakobsson får höra Trafikkontorets förklaring blir hon upprörd.

– Det är väldigt tråkigt att han uppfattar det så. Det känns inte som att han har läst på vad det handlar om, och har han gjort det så har han missförstått. Om musiken hade varit ett problem de gånger vi haft det så hade de kunnat säga det till oss. 

Hon poängterar att de aldrig har tvingat någon att komma till soppköket.

– Och vi har varit tydliga med att målet är att vi inte ska behöva finnas. Jag har aldrig upplevt att det skulle vara en freakshow, säger Elin Jakobsson.

LÄS MER:

►Sven-Harry serverar soppa till stans hemlösa

►Hemlösa: Bidra istället för att slänga mat

►Före detta hemlös delar ut mat till hemlösa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset