Ett liknande förbud finns även i Norge, där reklam som anses vara kränkande är förbjudet.
Ett liknande förbud finns även i Norge, där reklam som anses vara kränkande är förbjudet.

Under förra tisdagen beslutade kommunen Trondheim i Norge sig för att förbjuda lättklädd och retuscherad reklam. Beslutet togs för att motverka kroppshets hos stadens invånare.

Under förra tisdagen tog kommunfullmäktige i Trondheim beslut om att förbjuda reklam som kan leda till kroppshets. Kommunens reklamskyltar kommer inte längre få visa reklam som innehåller lättklädda kvinnor och män. Det skriver NRK.

Ett liknande förbud finns även i Oslo, där reklam som anses vara kränkande är förbjudet. 

► LÄS MER: Roberts lättklädda reklam fälldes: ”Hon har ju kläder på sig”
 

"Ingen reklam som sprider en falsk uppfattning av en modells utseende och som bidrar till en negativ syn på den egna kroppen tillåts. Som ett minimum ska retuscherad reklam märkas som sådan", lyder texten i den nya policyn.

Intitiativet togs av vänsterpartiet Sosialistisk Venstreparti, och beslutet hyllas nu av bland annat Sveriges kvinnolobby.

– Det offentliga rummet tillhör alla. Kvinnor och flickor ska kunna röra sig på gatan utan att mötas av bilder som framställer kvinnor som sexualiserade objekt. Trondheim visar att det är möjligt att motverka objektifiering av kvinnor och att det ytterst är ett politiskt ansvar. Nu väntar vi ivrigt på att svenska städer ska följa efter, säger Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges Kvinnolobby i ett pressmeddelande.

Högerpartiet Høyre är mer kritiskt. Till NRK säger kommunalrådet Yngve Brox att det är viktigt att bekämpa kroppshets, men att ett sådant här förbud är svårt att genomföra i praktiken då kommunen skulle behöva detaljreglera all reklam.

► LÄS MER: Slutade sälja kläder med sex – ökade försäljningen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset