Många av oss tänker på sex, och sex är någonting som är omgärdat av många myter. Många av myterna är dock falska, men vissa är sanna – oavsett hur galna de låter.

Nadja Hallström/Fredrik Sandberg/TT/UMO

Sexmyter florerar i det allmäna medvetandet. Fortfarande tror många till exempel att det går att se om en människa är oskuld eller inte eller att det skulle vara farligt att onanera. Men vissa myter är inte lika uppenbart falska. Metro har pratat med Johan Nilsson som är sjuksköterska och samordnare på ungdomsmottagnigen på nätet (UMO.se) och Jessica Hansson som är sexualupplysare på RFSU för att ta död på några av de mer seglivade myterna.

"Män tänker på sex var sjunde sekund"

– Det finns massor med sådana här siffror, och alla handlar om att män tänker mer på sex än kvinnor. Det grundar sig i en föreställning om mäns sexualitet som väldigt stark och nästan lite okontrollerad. Det är den myten som är svårast att svara på, för det finns så mycket annat som spelar in. Dels är skillnaden inom gruppen män och inom gruppen kvinnor större än mellan gruppen män och kvinnor. Det beror på hur ens egen inställning till sex och sexualitet är. Sexualitet handlar väldigt mycket om tankar och synintryck, säger Johan Nilsson.

– De flesta tankar fylls av vardagliga saker oavsett vem man är. Den här myten har mer med föreställning om att män alltid är kåta, en föreställning som både är felaktig och skapar en massa press och stress. Hur ofta man tänker på sex är såklart olika, och beror på olika saker, men det handlar också hur man tillåter sig att tänka på sex. Undersökningar visar att sexuell tillfredsställelse och orgasm är starkt kopplat till att man tillåter sig att tänka på de här tankarna, säger Jessica Hansson.

2012 genomfördes en studie som aldrig gjorts förut på Ohios universitet. I studien, som publicerades i Journal of sex research, delade forskarna in totalt 273 män och kvinnor i tre grupper.

En grupp skrev ner varje gång de tänkte på mat, en grupp hur ofta de tänkte på sömn och en grupp hur ofta de tänkte på sex under en vecka. I genomsnitt tänkte män på sex 18,6 gånger per dag. Kvinnor å andra sidan tänkte i genomsnitt på sex 9,9 gånger per dag. 

Män tänker alltså inte alls på sex så mycket som vi får höra, och inte heller så mycket oftare än vad kvinnor gör.

►LÄS MER: Studie: Det här är den farligaste sexställningen för män

"Sex är ett bra sätt att träna på"

– Myten brukar vara att man förbränner mycket kalorier när man har sex och det stämmer inte. Man förbränner faktiskt rätt lite. Det är trevligt att ha sex, men att det skulle vara någon kaloriförbrännande aktivitet kan man inte säga. Räknat på ett samlag som är sex minuter långt bränner man på den tiden ungefär 20 kalorier, ungefär som ett tredjedels äpple, säger Johan Nilsson.

– Det beror på vad din träning syftar på. Vill du bränna kalorier eller träna muskler kanske inte sex är den bästa sättet. Att knulla är inte samma sak som att motionera, men om man tänker träning som något som man gör för att må bra kan det vara ett alldeles utomordentligt sätt att träna. Men om det är det enda träningsformen du kör innan ett maraton kanske det inte är så jättebra om du satsar på att vinna, säger Jessica Hansson.

Till en studie från Quebecs universitet som publicerades i PLOS ONE rekryterades 21 heterosexuella par mellan 18 och 35 år. Varje par hade sex minst en gång I veckan och genomförde ett 30-minuterspass på ett löpband varje vecka. Forskarna kom genom studien fram till att kvinnorna brände 3,1 kilokalorier varje minut och männen 4,2 kilokalorier varje minut av sexet. I genomsnitt brände en sexakt, som I genomsnitt höll på i 24 minuter, 85 kilokalorier.

"Slidor blir uttänjda av att ha mycket sex"

– Det är vanligt att antingen någon själv eller en partner skriver in och säger att sexet inte fungerar för att man är för trång. Det finns en bild av att man är väldigt trång innan man har sex första gången, och att man sedan blir mindre trång genom att man har sex. Det stämmer just under tiden man har sex. Slidan är väldigt elastisk och när man blir kåt och upphetsad blir den mottaglig för att något ska kunna föras in, till exempel en penis eller en sexleksak. Men det är ingenting som påverkar slidan i stort, utan det är just vid kåthet och upphetsning, och det är inget som förändras hur mycket sex du än har, säger Johan Nilsson.

– Nej, slidan blir inte uttänjd av mycket sex. Först och främst kan man ha sex på en mängd olika sätt, och allt sex har inte med slidan att göra. Slidan är inte en form som får bestående avtryck beroende på vad ma för in i den, utan tvärt om så är slidan väldigt elastisk, den kan både omsluta ett finger och föda ut ett barn och omsluta ett finger igen. Däremot kan man ha upplevelsen av att man inte blir lika uppfylld som man önskar, men då är det mer en känslomässig upplevelse. Och man är kåt och svällkropparna i slidan är blodfyllda ökar känseln. Är man inte tillräckligt kåt eller känner sig stressad bidrar det till minskad känsel. Att man då känner mindre har med känslan inombords att göra, inte för att slidan är uttänjd, säger Jessica Hansson.

"Det är bara personer med penis som har våta drömmar"

– Jag tänker att själva uttrycket våta drömmar kommer från att man får en utlösning, men att vara kåt medan man sover eller att få en orgasm under sömnen har inget att göra med om man har penis. Man kan kalla det en våt dröm oavsett, säger Johan Nilsson.

– Det är fel. Man kan prata om två olika sorters våta drömmar. Den ena har med REM-sömnen att göra. Under den passar kroppen på att kontrollera sina system för att se att allt fungerar. Till exempel så blodfylls svällkropparna i kuken och i klitoris, man få stånd och slidan lubricerar. Det har ingenting med att man känner sig kåt att göra. Det är kroppen som kör sin check. Den andra sorten har med sexdrömmar att göra, och det kan du ha oavsett kön. Drömmer du om sex så reagerar kroppen på det och då kan man till och med få orgasm i sömnen, säger Jessica Hansson.
 
"Du kan inte bryta din penis för att den inte har några ben i sig"

– Man brukar prata om penisfrakturer och det är någonting som kan hända, även om det här med att ”bryta” något är missvisande. Det som kan hända är att man kan få en skada på den kapsel som ligger runt svällkropparna, det är ovanligt men sker oftast när partnern sitter ovanpå en under sex. Det är en ganska akut skada, men det finns inget ben som bryts, säger Johan Nilsson.

– Precis som du säger kan man inte bryta sin penis i den meningen att det inte är några ben som bryts. Kuken består av tre svällkroppar och de kan inte brytas. Man kan stuka svällkropparna om man har stånd och av misstag råkar böja penis kraftigt eller stöta till den hårt. Om man har ont är det efter en sådan händelse viktigt att söka vård på akuten eller vårdcentralen, säger Jessica Hansson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset