Mimmi Emilios och Felicia fick olika betyg på samma skrivuppgift. 
Mimmi Emilios och Felicia fick olika betyg på samma skrivuppgift. 

Tre niondeklassare i en skola i Sollentuna, norr om Stockholm, lämnade in identiska svar på en skrivuppgift – men fick olika betyg. ”Två av oss har dessutom samma lärare, hon satte olika betyg på samma uppgift”, säger eleven Emilios.

15-åringarna Mimmi, Felicia och Emilios går i samma klass på Häggviksskolan i Sollentuna och har tidigare pratat om att de upplever att deras lärare bedömer deras uppgifter olika. Då kom de på idén att göra ett test, något som Aftonbladet var först med att skriva om.

De lämnade in exakt samma skrivuppgift i svenska, men Emilios och Felicia lämnade in sin skrivuppgift med en dryg veckas mellanrum eftersom de går i samma klass. Mimmi går i parallellklassen.

– Enda skillnaden mellan de tre inlämnade uppgifterna var att vi hade olika bilder på framsidan och olika typsnitt, berättar Emilios för Aftonbladet.

►LÄS MER: Lärare krävde 2 000 kronor – för att ge godkänt betyg

När de tre eleverna fick tillbaka sina rättade uppgifter blev de besvikna – alla hade fått olika betyg.

Felicia fick bedömningen att hon använt ett ”väl avvägt och balanserat språk”. Hennes betyg blev C. Emilios som går i samma klass fick bara D medan Mimmi som går i parallellklassen fick ett B i betyg. Hennes omdöme var att språket är ”varierat, träffsäkert och lyfter texten”.

– Att det skulle vara så här stor skillnad, det trodde jag aldrig. Det känns ju värst för mig som fick lägst betyg, men nu har vi i alla fall bevisat att det här betygssystemet måste bli lättare att förstå för lärarna. De verkar inte ha samma uppfattning om hur betygen ska bli satta. Elever ska inte få dåliga betyg bara för att lärarna inte har en bra bedömningsförmåga, säger Emilios till Metro och fortsätter:

– Det jag hoppas ska hända nu är att skolstyrelsen ska förstå att det här systemet inte funkar.

►LÄS MER: Fusket på högskoleprovet: De betalar 10 000 – för att få svaren i hörsnäcka

Rektorn på skolan har träffat eleverna som uttryckt sitt missnöje med händelsen.

– Jag kommer att kalla dem till ett uppföljande möte, jag ska dessutom ta ett samtal med lärarna tillsammans med eleverna, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet: Eleverna är mycket besvikna, vad har du att säga till dem?

– Jag förstår absolut deras funderingar och besvikelser. Bedömning är svårt, men att lärare bedömer så olika, det är inte okej någonstans.

Nu riktar Skolverket skarp kritik mot skolan.

– Det är allvarligt om det satta betyget har någon koppling till vem som har skrivit texten. Detta måste vara en väckarklocka för den här skolan, säger Karin Hector–Stahre, chef för prov- och bedömningsenheten på Skolverket till Aftonbladet. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola