Jonas Hagström och Rosmari Hagström.
Jonas Hagström och Rosmari Hagström.

På torsdagen korades Årets Dörröppnare på Järvaveckan i Stockholm. Vinnare blev initiativet The Rocking Pots.

Jonas Hagström och  Rosmari Hagström från The Rocking Pots tog emot diplom och blommor från Soraya Hashim, debattchef på Metro, samt Alexandra Mörner, Axfoundation, på stora scenen på Järva IP.

The Rockin Pots är ett initiativ sprunget ur Jämtlands Musikskola. Sedan starten i januari 2015 har The Rockin Pots nu fyra körer över hela Sverige där sången används som verktyg för nyanlända att lära sig det svenska språket.

– Det finns en viktig friskvårdsaspekt i det hela också, förutom att sången blir en snabb väg in i det svenska språket. Man blir glad av att sjunga och många av de som tidigare tog antidepressiva slutar med tabletter. Människor som tidigare levde i olika grupper på flyktinganläggningar börjar plötsligt umgås, har Jonas Hagström, initiativtagare, tidigare sagt till Metro.

Motivering

Årets dörröppnare har ett mycket medryckande alibi för interaktionen mellan etablerade och nya svenskar som dessutom skapar många värdefulla ringar på vattnet.  Det informella nätverk som skapas genom kören har inte bara bidragit till gemensam glädje och ett inkluderande samhälle utan i flera fall även hjälpt nyanlända med jobb, boende och praktikplatser. Tröskeln är låg för både nya och etablerade svenskar att delta, värdet är stort och vi hoppas att idén kan få fäste hos andra organisationer runt om i hela Sverige. Genom gemensam körsång tränar nyanlända svenska och etablerade svenskar får nya vänner.

The Rocking Pots tilldelas priset ”Årets Dörröppnare” för sitt svängiga sätt att öppna dörren för nya svenskar till den svenska gemenskapen!

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Järvaveckan