Gänget bakom målarboken som utmanar könsnormer.
Gänget bakom målarboken som utmanar könsnormer.

Ett gäng tjejer i Borås tröttnade på alla ensidiga målarböcker – så de gjorde en egen bok för att ge barn ett bredare perspektiv. "Vi ville börja med barnen, för de påverkas så mycket av vilka normer som finns i samhället", säger Astrid Gynnemo, som gjort illustrationerna i boken.

Idén till boken kom när de fem klasskompisarna Micaela Andersson, Amanda Ekström, Sara Offerlind, Lina Kantola och Astrid Gynnemo skulle starta ett UF-företag på en designlinje i Borås. De är alla intresserade av jämställdhet så när det var dagas för UF-projektet i skolan kom de fram till att de ville göra någonting som har att göra med jämställdhet och könsnormer, vilket Göteborgs-Posten tidigare skrivit om.

Tanken var att göra en skönlitterär bok men de upptäckte snart att det snarare var målarböckerna som var ensidiga.

– Det var blått och traktorer eller rosa med hästar. Det fanns ingenting för dem som ville uppfostra sina barn annorlunda. Hade jag barn hade jag inte velat bestämma åt henne att följa normen på det sättet, säger Astrid Gynnemo till Metro.

LÄS MER: Här är tjejerna som utmanar normerna - spelar mot killar

Så idén utvecklades till en målarbok och de diskuterade tillsammans fram vilka motiv de skulle ha med. Bland annat finns det kvinnor och män med mindre stereotypiska jobb – som en manlig balettdansös och en kvinnlig pilot, och även mångfald vad gäller etniska utseenden och olika handikapp är representerade. Men att välja motiven var inte alltid så lätt.

– Det har varit väldigt svårt – man vill inte trampa någon på tårna. Vi visste till exempel inte om vi skulle ha med religiösa motiv som en kvinna med slöja eller inte och fått brainstorma väldigt mycket, säger Astrid.

Men all positiv respons de fått har gjort att det var värt de sena nätterna tycker hon.

– Vi har haft folk som kommer fram och berättar att deras barn älskar boken.

Tanken med UF företag är att elever ska lära sig hur man både utvecklar och sedan avvecklar ett företag. Men enligt Astrid har flera förlag hört av sig och varit intresserade av boken.

– Det öppnar ju för en helt annan möjlighet. Jag kan tänka mig att göra uppföljare men alla kanske inte vill fortsätta – det är svårt att få lönsamhet.

LÄS MER: "Sluta hälla äckliga normer över oss"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset