Rysslands Sergej Lazarev framför bidraget You Are The Only One under semifinal ett vid Eurovision Song Contest (ESC) i Globen i Stockholm på tisdagen.
Rysslands Sergej Lazarev framför bidraget You Are The Only One under semifinal ett vid Eurovision Song Contest (ESC) i Globen i Stockholm på tisdagen.

Sergej Lazarev höll för trycket. Den ryske jättefavoriten satte sin supershow och är nu i final med "You are the only one".Bland de tio som gick vidare finns även Armeniens och Maltas bidrag.

Ryssland vill verkligen vinna Eurovision Song Contest i år. Man har skickat superstjärnan Sergej Lazarev till Globen med ett nummer som känns mer påkostat än hela Melodifestivalen.

Men inför den första semifinalen har det funnits ett par orosmoln. Under den senaste veckan har Sergej Lazarev haft en hel del problem med det tekniskt avancerade "You are the only one"-numret. Redan under den första dagens repetitioner ramlade Lazarev ner från sin "Heroes"-på-steroider-skärm och den ryska delegationen har inte heller varit helt nöjda med hur tv-bilderna har sett ut.

► LÄS MER: Metros expert tippade kvällens vinnare i Eurovision
 

Under semifinalen på tisdagskvällen satt dock numret som en smäck och Sergej Lazarev är nu klar för finalen på lördag och ett steg närmare rysk Eurovisionseger.

– Jag är glad att vi gick till final. Jag var lite nervös, så nu är jag glad, sade Sergej Lazarev på presskonferensen efter programmet.

Till final gick också de två andra bidragen från semifinalen som anses ha någon som helst vinstchans — Armeniens Iveta Mukutjian med "Lovewave" och Maltas Ira Losco med "Walk on water".

Mukutjian har seglat upp som en av favoriterna i årets Eurovision Song Contest efter flera övertygande repetitioner under den gångna veckan. Många uppskattar dessutom hennes nummer som lyckas vara avskalat och bombastiskt på en och samma gång.

Loscos bidrag har det talats om en längre tid — "Walk on water" har skrivits av ett gäng svenskar, däribland Molly Pettersson Hammar som har tävlat i Melodifestivalen de två senaste åren.

Cyperns Minus One har delat Eurovisionsexperterna i två läger — skulle det Thomas G:son-skrivna rockbidraget "Alter ego" lyckas avancera till final? Svaret visade sig vara "ja", en liten överraskning i vad som annars har ansetts vara en relativt lättippad semifinal.

Inget av våra nordiska grannländer lyckades kvalificera sig till finalen. Finlands Sandhja, som inledde hela kalaset, var knappast en av favoriterna. Hennes discodängiga bidrag "Sing away" har till och med kallats för "en katastrof" av experterna i Globen. Däremot trodde många att Islands Greta Salóme skulle gå vidare men hennes "Hear them calling" lyckades alltså inte övertyga tv-publiken.

Årets första Eurovision Song Contest-sändning började annars som fjolårets sista avslutades — med Måns Zelmerlöw och "Heroes". Nu i en något mer avskalad version med ett gäng barn på scenen i stället för den där streckgubben.

Den regerande Måns Zelmerlöw leder ju årets sändningar tillsammans med Eurovisionsrutinerade Petra Mede. Som vanligt får programledarna begränsat med utrymme men Mede och Zelmerlöw lyckades i alla fall med att, som utlovat, föra in lite mer humor i det hårt mallade formatet.

► LÄS MER: De driver med Sverige i Eurovision
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset