På onsdag börjar kampen mellan årets tolv finalister i ”Sveriges mästerkock”. Snart kommer nästan hälften av dem att försörja sig på sin matlagning. Åtminstone om de går i de tidigare finalisternas fotspår.

Louise Johansson, säsong 1 (vinnare): Frilansar som kock, matstylist och matkreatör. Hon medverkar även i tv, är anlitad som gästkock, bedriver matbloggen ”Taste by Louise” och skriver på sin andra kokbok. – Efter vinsten arbetar jag i dag med min passion - att laga mat på heltid, säger hon.
Jennie Benjaminsson, säsong 1 (tvåa): Är frilansande matskribent och fotograf. I våras släppte hon en egen kokbok har precis designat en kökstextil- och redskapskollektion åt Hemtex.
Jessica Frej, säsong 1 (fyra): Jobbade länge som kock i programmet ”Mitt kök” på TV 4. Just nu håller hon på att skriva en kokbok med goda glutenfria bröd ihop med Maria Blohm. – Man kan säga att jag i dag har uppfyllt många av mina mat- och karriärdrömmar, säger hon.
Pernilla Elmquist, säsong 1 (femma): Är matskribent för bland annat Allers och en norsk mattidning som heter Nord, matbloggar på sin egen blogg samt driver en event- och cateringfirma. – För mig var ”Sveriges mästerkock” livsomvälvande, säger hon.
Andreas Wennborg, säsong 1 (åtta): Jobbar som souschef på restaurang Stollaby dining utanför Torekov. Sökte till ”Årets Kock” 2012 och planerar att göra det igen under 2013. – Matlivet leker, säger han.
Linda Tjällberg, säsong 1 (delad nia) : Arbetar med catering, gästspelar som lärare på restaurangprogrammet och har även lagat mat åt Kronprinsessan när hon var på besök i Sollefteå. – Intresset vart enormt här uppe i norr när jag tog mig så långt i tävlingen, säger hon.
Laleh Maghonaki, säsong 1 (tia): Jobbar med mat och mångfald i det egna företaget Folklink. Dessutom har hon varit jury i olika mattävlingar. Ytterligare ett uppdrag som jurymedlem i en internationell tv-kanal väntar. – Min passion för mat finnas kvar så länge jag andas, säger hon.
Mattias Jeppsson, säsong 2 (delad sjua): Har jobbat som kock på ett flertal olika restauranger sedan programmet och sysselsätter sig med det på ungefär 75 procent i dag.
Sigrid Barany, säsong 2 (vinnare): Arbetar som matinspiratör, föreläsare, skriver recept till tidningar, jobbar med eventverksamhet och framträder i TV. Skriver även sin andra kokbok. – Att få jobba med min passion är en ynnest. Mitt mål är ett eget TV-program, säger hon.
Eva-Lott Långberg, säsong 2 (tolva): Jobbar med catering, mässevent, bröllop och ”hemma-hos-middagar”. Ska nu börja med en kokbok som kommer ut till hösten. – Det känns riktigt bra, säger hon.

Leif Nöjd, säsong 1 (tolva): Jobbade innan programmet som kemisk-teknisk produktutvecklare men valde att sadla om. Han har jobbat som kock på två olika restauranger sedan programmet.
– Men just nu söker jag efter nytt jobb som kock, säger han.

Urban ”Ubbe” Kvarnefält, säsong 2 (delad trea):  Har kontrakt med svensk fågel till och med 2014, skriver för ”Mitt kök” och har planer på att öppna en restaurang med ”grabbarna”. Men än så länge jobbar han på sitt gamla jobb.  
– Vi håller på att leta lokal. Konceptet är klart, säger han.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset