Qantas rankas som världens säkraste flygbolag.
Qantas rankas som världens säkraste flygbolag.
TT
Nepal Airlines ligger i botten av säkerhetsrakningen.

2014 var ett mörkt år för antal dödsfall i flygolyckor – men det blir trots allt säkrare och säkrare att flyga. Nu har världens säkraste – och osäkraste – flygbolag rankats. 

Airlineratings.com tar hänsyn till ett antal faktorer som anmärkningar från myndigheter och bolagens olyckshistorik när de gör sin lista. 

Säkrast av alla bolag är australiensiska Qantas, som inte haft en dödsolycka sedan jetåldern började och med sin 94-åriga historia anses vara världens mest erfarna flygbolag. Hemligheten är enligt Airlineratings analytiker att bolaget jobbar hårt med tekniska lösningar, bland annat ett system som sänder data om motorernas status i realtid via satellit för att upptäcka problem innan de märks. Gedigen träning av personal är en annan framgångsfaktor. 

På topp tio-listan märks några europeiska bolag, Lufthansa, British Airways och Finnair. Skandinaviska SAS får också sju av sju möjliga stjärnor i säkerhetsranking men når inte topplistan.

Fem bolag får enstjärniga säkerhetsbetyg och delar på jumboplatsen, dessa är Agni Air, Kam Air, Nepal Airlines, Scat och Tara Air, kanske inte några bolag som dyker upp särskilt ofta i de svenska biljettbokningssystemen.

Airlineratings har också listat de säkraste lågprisbolagen och här finns inte Ryan Air med, trots att bolaget inte haft en enda dödsolycka sedan starten. I stället är det Aer Lingus, Alaska Airlines, Icelandair, Jetblue, Jetstar,  Kulula.com, Monarch Airlines, Thomas Cook, TUI Fly och Westjet som rankas högst.

De båda Malaysian Airlines-olyckorna förra året stod för mer än hälften av de 986 dödsfallen förra året, som räknat i antal olyckor var rekordlåga 21 eller en på 1.3 miljoner flygningar. Som jämförelse dog 1 597 personer för 50 år sedan då bara en tjugondel så många flygningar gjordes.
 
Världens övergripande sämsta flygbolag, inte bara sett till säkerhet, har tidigare nordkoreanska Air Koryo utsetts till. Kolla varför

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset