Michael Bates fick ärva mikronation Sealand av sin far.
Michael Bates fick ärva mikronation Sealand av sin far.

Furstendömet Sealand, techno-utopin Sweutschland och alpmonarkin Seborga – det är tre av världens drygt 400 mikronationer. Journalisterna Jonatan Jacobson och Johan Joelsson har besökt åtta av de hemgjorda länderna.

Utanför den brittiska sydostkusten stoltserar mikronationen Sealand som grundades av majoren Paddy Roy Bates. Till en början ockuperades den gamla oljeplattformen för att sända piratradio men efter ett par år utropade Paddy Roy Bates nationen Sealand. I dag styrs plattformen av majorens son Michael Bates. Journalisterna Jonatan Jacobson och Johan Joelsson var där över en dag.

– Det är en väldigt speciell plats som drivs av speciella människor och de har en häftig historia, säger Jonatan Jacobson.

Bland annat har landet invaderats flera gånger vilket lett till att ön i dag ständigt är bemannad av minst en person – oftast av försvarsministern.

LÄS MER: 5 områden som vill bli egna länder

Men trots att Sealand firar 50-årsjubileum i år är de långt ifrån den äldsta mikronationen.

1944 köpte ett gäng radikala lärare en ö i den danska Roskildefjorden varpå de utropade nationen Elleore. Sedan dess har landet haft fem kungar och en drottning. Till skillnad från Sealand har Elleore en något mer tillbakalutad profil med en verksamhet som framför allt går ut på att anordna ett sommarläger.

– Men landet överlever eftersom att det går i arv. Man börjar som skolelev och tar så småningom över, säger Jonatan Jacobson.

Den mest kända svenska mikronationen är troligtvis Ladonia som utropades av konstnären Lars Vilks. Sedan starten 1996 har landet lockat till sig drygt 19000 medborgare. Ladonia drabbades av ett bakslag då det omstridda konstverket Nimis, som ligger inom mikronationen, skadades svårt i en brand.

LÄS MER: Nimis ska återställas

Enligt Jonatan Jacobson finns det inte särskilt mycket som förenar de olika nationerna.

– Med Sealand började det med att familjen ville sända piratradio. Vissa länder drivs som hobbyprojekt och andra drivs av konstnärer som använder det som projektform, säger Jonatan Jacobson.

Journalisternas besök i mikronationerna har mynnat ut i boken ”Mikronationer – På besök i hemgjorda länder” som släpps på Gidlunds förlag den 29 september.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset