Almajuryns ordförande Boel Westin avslöjade årets nomineringar på bokmässan i Frankfurt på torsdagen. Arkivbild.
Almajuryns ordförande Boel Westin avslöjade årets nomineringar på bokmässan i Frankfurt på torsdagen. Arkivbild.

226 kandidater från 60 länder. Så många är de nominerade till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017.

Juryns ordförande Boel Westin avslöjade nomineringarna under bokmässan i Frankfurt på torsdagen. På årets lista finns 63 kandidater som aldrig tidigare har nominerats. Elva svenskar, bland andra författaren och illustratören Pija Lindenbaum och författaren Ulf Stark, finns med på listan.

Flest nomineringar går till Storbritannien som har 23 nomineringar. Därefter kommer USA som är representerade med 16 nomineringar. Bland dessa finns fantasyförfattaren Ursula LeGuin.

"Jag och den övriga juryn gläder oss åt att få fördjupa kunskaperna om kandidaternas verk och gärningar", säger Boel Westin i ett pressmeddelande.

Almapriset, Astrid Lindgren Memorial Award, är på fem miljoner kronor och ges för ett livsverk. Det räknas som världens största litteraturpris för barn- och ungdomslitteratur.

"Alla världsdelar finns representerade bland de nominerade författarna, illustratörerna, läsfrämjarna och berättarna", säger Westin.

Vem eller vilka som får priset offentliggörs under en presskonferens på Kungliga biblioteket i Stockholm den 4 april nästa år. I år gick Almapriset till den amerikanska författaren Meg Rosoff. Året innan gick det till den sydafrikanska läsfrämjande organisationen Praesa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset