Trots att mannen i Hallands län hade ett djurförbud hittades fjorton svårt vanskötta katter i sin lägenhet. Mannen dömdes för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.
Trots att mannen i Hallands län hade ett djurförbud hittades fjorton svårt vanskötta katter i sin lägenhet. Mannen dömdes för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

De har vanvårdat djur och är förbjudna att skaffa nya – men gör det ändå. Förra året bröt 92 personer mot sina djurförbud i Sverige, visar Metros granskning. Det var nästan 30 procent av de som kontrollerades.

 47 katter trängdes i en bostad. De var förvildade och förökade sig okontrollerat.

Så såg det ut när djurskyddshandläggarna vid Länsstyrelsen i Kalmar län besökte en person med djurförbud under 2017.

– Det var en kattkoloni, berättar djurskyddshandläggaren Karin Eklund.

Det här var inte den enda personen som bröt mot sitt djurförbud förra året, visar Metros granskning.

LÄS MER: Granskning: De plågar och vanvårdar djur – men få döms till fängelse

Totalt bröt 92 personer i landet mot djurförbud 2017. Sammanlagt gjordes 276 kontroller av personer med förbud, men i den siffran ingår inte länsstyrelsen i Stockholms län som endast kunnat uppge hur många som bröt mot förbudet.

Om man räknar bort Stockholm bröt nästan 30 procent  av de kontrollerade mot djurförbudet. Detta trots att de är förbjudna att ha djur efter att ha vanvårdat, försummat eller plågat djur tidigare.

Året innan bröt ännu fler mot djurförbudet. Av 314 kontroller bröt 113 personer mot förbudet, vilket motsvarar nästan 36 procent av de kontrollerade.

Länsstyrelsens kontroller kan dock se olika ut i olika regioner. På vissa håll gör man slumpvisa kontroller medan man på andra håll gör fler riktade kontroller mot personer som misstänks bryta mot sitt djurförbud.

LÄS MER: De smugglar hundvalpar till Sverige – tjänar stora pengar

Bara i Kalmar län gjordes 71 kontroller under en specialsatsning förra året. Där upptäcktes att sju personer hade djur hemma hos sig trots sitt djurförbud.

Djurskyddshandläggaren Karin Eklund tycker sig urskilja två tydliga grupper som bryter mot förbudet. Den första gruppen är de som som inte bryter mot djurförbudet med avsikt utan har missuppfattat att de har ett förbud. Den andra gruppen är de som inte bryr sig om att de har ett djurförbud.

– Vi har personer som bryter mot sitt djurförbud gång på gång och där vi i stort sett omhändertar djur varje år, säger Karin Eklund.

Är det frustrerande?

– Ja, det är klart att det är. Vissa personer vill man absolut inte att de ska skaffa nya djur eftersom de inte kan sköta sina djur. Det blir ett merarbete för oss och djur hinner fara illa under tiden.

LÄS MER: Förra årets populäraste hundraser – och de vanligaste hundnamnen

Första bilden visar en av de fjorton katter som hittade i en bostad i en mindre ort i Kungsbacka kommun. Andra bilden visar några av de 37 hundar som hittades i ett hem i Blekinge. Båda personerna var sedan tidigare förbjudna att ha hand om djur. Foto: Polisen/länsstyrelsen.

Så många bröt mot djurförbudet 2017

Vi frågade landets 21 länsstyrelser hur många kontroller av personer med djurförbud de gjorde 2017 och i hur många fall de kontrollerade bröt mot förbudet.

Blekinge: 11 kontroller. 0 bröt mot djurförbud.
Dalarna: 1 kontroll. 1 bröt mot djurförbud.
Gotland: 0 kontroller. O bröt mot djurförbudet.
Gävleborg: 12 kontroller. 9 bröt mot djurförbud.
Halland: 18 kontroller. 7 bröt mot djurförbud.
Jämtland: 10 kontroller. 2 bröt mot djurförbud.
Jönköping: 12 kontroller. 6 bröt mot djurförbud.
Kalmar: 71 kontroller. 7 bröt mot djurförbud.
Kronoberg: 8 kontroller. 7 bröt mot djurförbud.
Norrbotten: 9 kontroller. 3 bröt mot djurförbud.
Skåne: 35 kontroller. 19 bröt mot djurförbud.
Stockholm: 10 bröt mot djurförbud (se fotnot).
Södermanland: 10 kontroller. 2 bröt mot djurförbud.
Uppsala: 3 kontroller. 2 bröt mot djurförbud.
Värmland: 6 kontroller. 1 bröt mot djurförbud.
Västerbotten: 4 kontroller. 0 bröt mot djurförbud.
Västernorrland: 13 kontroller. 3 bröt mot djurförbud.
Västmanland: 8 kontroller. 1 bröt mot djurförbud.
Västra Götaland: 35 kontroller. 10 bröt mot djurförbud.
Örebro: 6 kontroller. 1 bröt mot djurförbud.
Östergötland: 4 kontroller. 1 bröt mot djurförbud.

TOTALT 2017:
276 kontroller.
92 bröt mot djurförbudet.

Fotnot: Länsstyrelsen i Stockholms län har inte kunnat uppge hur många kontroller de gjorde 2017, endast hur många som bröt mot djurförbudet.

Källa: Länstyrelsen

Tre fall där personer brutit mot djurförbud

14 vanskötta katter hittades i mannens bostad

Kattungarna var magra, andades ansträngt och var variga runt ögon och nos. En av dem verkade vid första anblicken död. Det var den syn som mötte länsstyrelsens personal när de besökte en man i en mindre ort i Kungsbacka kommun i Hallands län. Trots att mannen hade haft djurförbud sedan 2006 hade han flera gånger under årens lopp skaffat nya djur. Alla de fjorton vanskötta katterna som hittades i hans bostad fick avlivas.

Mannen dömdes i juni 2017 till villkorlig dom och dagsböter i Varbergs tingsrätt för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Hovrätten för västra Sverige fastställde tingsrättens beslut.

Efter djurförbudet – sambons hund bet ihjäl annan hund

Under en promenad i augusti 2017 slet sig en hund loss och bet ihjäl en annan hund. Det visade sig att kvinnan, som bodde i en mindre ort i Västergötland, hade ett djurförbud. Trots det gick hon ut med sambons hundar, vilket hon egentligen inte fick. Länsstyrelsen hade tidigare fått in flera anmälningar kring kvinnan och hennes sambos djurhållning. Samma höst omhändertogs alla deras hundar.

Hade 90 djur – trots djurförbudet

Hemma hos en kvinna i Blekinge hittades totalt 90 djur. Detta trots att kvinnan hade ett djurförbud sedan 2013. Bland djuren fanns bland annat 24 katter, 37 hundar, 7 höns, 2 tuppar och 13 hästar. Många av djuren var misskötta. De var magra, angripna av skadedjur, hade frätskador och obehandlade sjukdomar.

Kvinnan dömdes i december 2017 för djurplågeri i 68 fall och för brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter i Blekinge tingsrätt.

Fakta: Djurförbud

– En person som dömts för djurplågeri, brott mot djurskyddslagen eller allvarligt försummat ett djur kan få ett djurförbud av länsstyrelsen med stöd av djurskyddslagen.

– Personer med djurförbud får varken äga djur eller sköta andra personers djur.

– Om djuren far illa kan de även omhändertas av länsstyrelsen. I första hand brukar djuret bli omplacerat till ett nytt hem. Om inte det går avlivas djuret. Ett beslut om avlivning kan bero på att djuret är sjukt, aggressivt eller skyggt och förvildat.

– Ett djurförbud gäller ofta tillsvidare. Då är man förbjuden att ha hand om djur tills beslutet hävs. Man kan själv ansöka om att få förbudet hävt hos den länsstyrelse som gett förbudet.

Källa: Länsstyrelsen

LÄS MER: Här är hundarna som tjänar mer än du

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset