En yazidisk flicka vars familj har flytt undan IS:s framryckning i norra Irak. Arkivbild.
En yazidisk flicka vars familj har flytt undan IS:s framryckning i norra Irak. Arkivbild.

Innan IS slog till i hans hemtrakter i Irak arbetade han som advokat.Nu driver Khalil al-Dakhi och hans hustru Amina Said Hasan ett nätverk som befriar unga kvinnor som hamnat i IS klor.

Under ett besök i ett flyktingläger i de kurdiskt dominerade delarna av norra Irak 2014 träffade al-Dakhi och Hasan ett par ur den religiösa minoriteten yazidier, vars 17-åriga dotter hölls fången av IS. Dottern hade lyckats hålla kontakten med föräldrarna och al-Dakhi och Hasan fick prata med henne i telefon.

– Hon sade att hon ville begå självmord. Jag sade till henne att jag ska hjälpa dig, säger den 39-årige al-Dakhi.

Några dagar senare hade han och hustrun satt ihop ett nätverk av medarbetare som lyckades smuggla flickan ut ur staden Mosul, där hon hållits fånge.

Räddat 170

USA, EU-parlamentet och Europarådet har brännmärkt den jihadistiska rörelsen IS behandling av yazidierna som folkmord. FN bedömer att cirka 3 000 yazidiska kvinnor och flickor ännu hålls fångna av IS, vissa av dem som sexslavar.

Men al-Dakhi och Hasan, som nu får ett pris av den amerikanska organisationen Human Rights First, har gjort sitt för att mildra smärtan. Räddningen av flickan, som de trodde skulle bli en engångsföreteelse, har blivit en heltidssysselsättning där de nu säger att de räddat 170 flickor från IS.

Familjer som fått hjälp pratar med andra familjer och många hör av sig till paret, säger den 36-åriga Hasan. Och med en egen liten dotter är det omöjligt att tolerera så mycket lidande, anser de.

– Det påverkar mig mest som kvinna och som mamma, säger hon.

Känslomässigt pris

Svårigheter i arbetet är att varje fall är unikt, kräver precis planering, medarbetare av olika slag som är villiga att ta risker samt säkra boenden längs flyktvägen. Allt som allt kan en räddning kosta mellan 3 000 och 10 000 USA-dollar (cirka 26 000–88 000 kronor) – pengar som huvudsakligen kommer från irakiska kurdiska myndigheter.

Och al-Dakhi säger att det också finns ett känslomässigt pris. Ibland måste man, av olika anledningar, säga nej när desperata kvinnor hör av sig, berättar han.

– I början kunde jag inte hantera det. Jag kunde inte sova på nätterna.

Khalid Mohammed/AP/TT
Yazidier som har flytt undan IS:s framryckning i norra Irak. Arkivbild.
Hadi Mizban/AP/TT
Yazidiska barn vars familjer har flytt undan IS i norra Irak. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset