Kara Barker-Åström och Roger Lister är gymnsielärare i Djursholm som använder sig av metoder likt serierna ”CSI” och ”Dexter” för att få eleverna intresserade av ämnena.
Kara Barker-Åström och Roger Lister är gymnsielärare i Djursholm som använder sig av metoder likt serierna ”CSI” och ”Dexter” för att få eleverna intresserade av ämnena.

De använder CSI-tekniker i sin undervisning på gymnasiet. Nu har Roger och Kara utsetts till världens tredje mest innovativa lärare.

För att få sina gymnasieelever mer intresserade av naturvetenskapliga ämnen började Kara Barker-Åström och Roger Lister använda kriminalteknologi i undervisningen. Nu har de utsetts till världens tredje mest innovativa lärare bland 200 000 nominerade.
– Vi ville att eleverna skulle kunna relatera till saker som de själva känner igen. Alla tittar ju på serier som ”CSI” och ”Dexter” så vi tänkte att det var ett bra sätt att få dem nyfikna och intresserade, säger Kara.

Första gången som Kara och Roger anordnade kursen på skolan där de jobbar, Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm, var förra hösten. Till nästa år utökas kursen från 50 poäng till 100 poäng, på elevernas begäran.
– Det är väldigt upplyftande att se en ”svagare” elev med entusiasm jobba sig igenom matematik, fysik och biologi eftersom de tror att slutresultatet kan bli intressant. Att få en elev motiverad är annars lärarens största problem, säger Kara.

Kara och Roger nominerades av Lärarförbundet och Microsoft i Sverige till finalen i Washington för innovativa lärare, där de fick ta emot sin utmärkelse.
– Som lärare blir ens arbete inte uppmärksammat särskilt ofta så det var en väldigt härlig känsla, säger Roger.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset