Ingrid Bexell Hultén och Sven Bartilsson kan hjälpa dig att starta ett  kooperativt företag. 
Ingrid Bexell Hultén och Sven Bartilsson kan hjälpa dig att starta ett  kooperativt företag. 

FN anser företagsformen för kooperativ är så viktig att de utsett år 2012 till internationella kooperativa året. Nu kan du få hjälp att starta ett kooperativ – gratis.

Olika företagsformer har olika fokus. Aktieägare har ett intresse – att tjäna så mycket pengar som möjligt, medlemmar i kooperativ har ett annat.

– Oftast ett betydligt starkare fokus på själva verksamheten. Man vill känna att man har en mening och kan göra skillnad med sitt företag, säger Ingrid Bexell Hultén, informatör på Coompanion.

De hjälper personer som vill starta företag tillsammans gratis att komma i gång. Ingrid Bexell berättar att en annan av fördelarna med det kooperativa företagandet ligger i att det är fritt från spekulation.

– Varje krona finns på riktigt, och man upplever starkare att man är en del av det. Det har även visat sig stå emot ekonomiska kriser bättre än andra former, säger hon.

De senaste tio åren har antalet kooperativt drivna företag ökat rejält. I Göteborg har en ökning skett med 61 procent, vilket kan jämföras med aktiebolag som endast ökat 42 procent och handelsbolag som till och med minskat med 8 procent.

– Många unga är väldigt positiva till företagande men vill gärna starta tillsammans med sina vänner, säger Ingrid Bexell.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset