Kvinnor och flickor som har upplevt könsstympning kan få en rad olika besvär. Det kan vara allt från urinbesvär till minskad sexlust. – Vi har cirka 250 besök per år för närvarande, säger Cecilia Berger, biträdande överläkare vid Amelmottagningen i Stockholm.

Amelmottagningen i Stockholm startades 2003 och vänder sig till kvinnor som upplevt könsstympning. Mottagningen erbjuder både psykosocialt stöd och kirurgisk vård. Ordet ”amel” är arabiska och betyder hopp.

250 besök per år

Enligt Cecilia Berger som är biträdande överläkare vid Amelmottagningen, söker ungefär hälften av kvinnorna sig dit på egen hand, den andra hälften via remisser från bland annat ungdomsmottagningar och vårdcentraler.

– Vi har cirka 250 besök per år för närvarande och de ökar i takt med att kunskapen om könsstympning ökar hos yrkesverksamma som möter dessa flickor och kvinnor, säger hon.

LÄS MER: Många utsatta för könsstympning i Sverige: ”Vi behöver alla hjälpas åt”

Några av de besvären flickor och kvinnor söker sig till mottagningen för är svåra menssmärtor, urinbesvär och att det gör ont eller att svårt att ha samlag.

– En tredjedel av de som kommer hit genomgår någon form av operativt ingrepp. Vanligast är öppningsoperation. Då öppnar vi hudbryggan som försnävar slidöppningen. Det kan bli aktuellt under en graviditet för att möjliggöra en förlossning, säger Cecilia Berger.

Behövs mer forskning

Vid den rekonstruktiva plastikkirurgin på Karolinsk sjukhuset forskar man bland annat kring om det går att rekonstruera klitoris för att ge ökad livskvalité.

– Detta ingrepp är ganska ungt. De behövs mer forskning och det är det vi håller på med. Vi måste se om rekonstruktion är säker för patienter och att de inte finns för höga komplikationsrisker och att ingreppet verkligen ger effekt. Man behöver följa patienterna under en längre tid, säger Hannes Sigurjónsson, biträdande överläkare vid enheten för rekonstruktiv plastikkirurgi.

LÄS MER: Flickor ska ha könsstympats – utredning har hittills tagit 2 år

Projektet startades i början på 2015. Hannes Sigurjónsson uppskattar att de fått cirka 50 remisser sedan de startade.

– Vi får remisser från kvinnokliniker runtom i landet. Just det här är en avancerad rekonstruktiv operation och det är inte alla som behöver den, säger han.

Men av de som har fått hjälp med rekonstruktion och andra operationer är många nöjda, berättar Hannes Sigurjónsson.

– Vi har fått bra feedback från patienterna. De är tacksamma och nöjda. De nämner ofta att de känner sig hela och att de återhämtat nått som tagits ifrån dem.

Inte bara fysiskt

Men det är inte bara de fysiska besvären som behöver tas upp, utan även psykiska och sexuella som kan ha uppstått på grund av skam, tabun, trauman, relationsproblem eller låg självkänsla och kroppskännedom.

– Det kan vara psykosocialt behandlingsarbete och rådgivande samtal men besöken ägnas också åt information om vulvas anatomi, klitoris, sexuell njutning och onani, säger Cecilia Berger.

LÄS MER: Vårdar könsstympade kvinnor – får pris

Länsstyrelsen har haft i uppdrag att ta fram information till utsatta och vårdpersonal och kunskapen ökar. Men, det finns mycket kvar att göra.

– Våld mot kvinnor och kvinnokroppen sker överallt i världen och samhället. Vi måste arbeta för och kämpa övergripande med jämställdhetsfrågor. Men det är svårt, då det grundar sig i rådande patriarkala strukturer och en kyskhetsnorm med viljan att kontrollera kvinnan och hennes sexualitet, säger Cecilia Berger.

Här kan du söka hjälp om du har blivit eller riskerar att bli könsstympad:

Amelmottagningen, Södersjukhuset, Stockholm

Origo resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld, Stockholm

BRIS: Tel. 116 111

Socialtjänsten: www.socialstyrelsen.se/socialtjanst

Polisen: Tel. 114 14 om akut 112

UMO: www.umo.se

RFSL/ RFSU: www.rfsu.se www.rfsl.se

Du kan även gå till din närmaste ungdomsmottagning, vårdcentral eller skolsköterska.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset