Hanna Jönsson och Fitim  Ahmeti har tagit intitativet till att starta en brännbollsförening för ensamkommande flyktingar.
Hanna Jönsson och Fitim  Ahmeti har tagit intitativet till att starta en brännbollsförening för ensamkommande flyktingar.

Sex studenter har, med inspiration av komikerna Filip och Fredriks senaste film, dragit igång Malmös brännbollsförening för ensamkommande unga flyktingar. Målet är att få ihop ett lag som ska ta sig till världens största brännbollstävling ”Brännbollsyran” i Umeå den 29-30 maj i år.

Privat

Hanad Hassan har redan anmält sig till brännbollsturneringen som går av stapeln den 29-30 maj.

– Vi vill slå ett slag för integrationen, det är också namnet på vårt projekt, säger Fitim Ahmeti, som tillsammans med sina klasskamrater kom på idén efter att ha sett Filip och Fredriks succéfilm ”Trevligt folk”.

Dokumentärfilmen, som hade premiär i januari, skildrar den osannolika historien om hur världens första somaliska bandylandslag blev till i Borlänge, under ledning av den forna landslagsstjärnan Pelle Fosshaug. Det lite udda integrationsprojektet blev till film och har hyllats i medierna.

Även av kursarna Fitim Ahmeti, Hanna Jönsson, Sara Nord, Ulrika Lindahl, Philippa Manneh och Madeleine Ullman. De läser projektledning vid Malmö högskola och hade inför sitt kommande projektarbete till en början svårt att bestämma sig för vad de ville göra. För att få upp inspirationen stack de i väg på bio och såg ”Trevligt folk”.

– Vi visste att vi ville göra något med integration men efter att ha sett filmen sa vi: ”Vi gör detta!”, berättar Fitim.

Sagt och gjort. På måndag 16 mars hålls den första informationsträffen för brännbollssugna i Malmö och intresset har hittills varit stort.

– Flera personer har redan anmält sig och alla som vi har pratat med är taggade inför turneringen, säger Fitim som hoppas få ihop ett lag på totalt tolv tjejer och killar.

Det är via Mötesplatsen Otto och Ensamkommandes förbund, som föreningen kommit i kontakt med ungdomarna. Med projektet hoppas de kunna integrera de unga flyktingarna i det svenska samhället och göra det lättare för dem att träffa andra i sin ålder.

– Brännboll är rätt så klassisk svensk lagsport, det krävs inte mycket utrustning eller förkunskaper, så vi hoppas att så många som möjligt vill delta även dem som inte är flyktingar, alla är välkomna, säger Fitim.

En som redan anmält sig är brännbollsfantasten Hanad Hassan.

– Det är jättekul att spela brännboll men det här kan också hjälpa dem som nyligen har kommit till Sverige att anpassa sig till samhället. Det gör det också möjligt att träffa andra ungdomar och vara del av ett team, säger han.

Första träningen går av stapeln 17 mars, därefter kommer laget att ses en gång i veckan fram till den stora turneringen.

– Vi hoppas bli så grymma som möjligt. Men sponsorer inför vår resa till Umeå kommer att bli en utmaning så vi välkomnar alla förslag, säger Fitim.

Malmö brännbollsförenings Facebooksida hittar du här.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset