S:t Paulskyrkan på Södermalm i Stockholm har sålts.
S:t Paulskyrkan på Södermalm i Stockholm har sålts.

I januari orakade S:t Paulskyrkan på Södermalm i Stockholm rubriker när den lades ut till försäljning. Flera spekulanter har budat på kyrkobyggnaden – men nu står det klart vem som tar över den gamla kyrkan.

Det var i slutet av januari som den 140 år gamla kyrkan på Mariatorget på Södermalm i Stockholm lades ut till försäljning. Kyrkobyggnaden ägdes då av Metodistkyrkan, som beslutade sig för att sälja på grund av man bara var 90 medlemmar i församlingen. 

– Vi är så få, så vi behöver den inte. Vi ska ge pengarna till välgörande ändamål, sa församlingsrådets ordförande Bo Berglund till Metro då. 

LÄS MER: Nu kan du köpa en egen kyrka – mitt på Södermalm

Den 575 kvadratmeter stora kyrkan värderades till 35 miljoner kronor och i köpet ingick allt från altare, kyrkbänkar och en orgel. 

Ett 30-tal spekulanter har visat sitt intresse för den vackra kyrkan, och enligt Dagens nyheter var det nära att en nattklubb köpte den. 

Men i dag blev det klart att Stockholms stadsmission tar över kyrkobyggnaden. 

I ett pressmeddelande skriver stadsmissionen att köpet bland annat ska bidra till att skapa fler samlingsplatser för människor som lever i social utsatthet. 

– Genom förvärvet av S:t Paulskyrkan skapar Stockholms Stadsmission ett synligt, gatunära landmärke i hjärtat av Stockholm. Vi är övertygade om att kyrkan blir en betydande samlingsplats för människor från olika samhällsarenor, säger Marika Markovits, direktor vid Stockholms stadsmission.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset