Donald Trump och Newt Gingrich. Arkivbild.
Donald Trump och Newt Gingrich. Arkivbild.

Det spekuleras friskt i hur laguppställningen kring Donald Trump kommer att se ut när den republikanske affärsmannen tar över i Vita huset. Här är några namn – alla är män – som nämnts som troliga nära medarbetare till USA:s nye president.

Newt Gingrich: Spås bli ny utrikesminister. En inflytelserik men kontroversiell 73-årig republikansk idéspruta som tvingades sluta som talman i representanthuset sedan han brutit mot kongressens etiska regler genom att inte ha informerat om att han utnyttjade skattebefriade organisationer för att främja sin politik.

Rudy Giuliani: Tippas bli ny justitieminister. 72-åriga Giuliani var borgmästare i New York 1994–2001 och blev rikskänd sedan han visat starkt ledarskap efter terrordåden den 11 september 2001. Frispråkig kritiker av Trumps politiska rival Hillary Clinton.

Chris Christie: Nämns i samband med en rad olika poster, däribland handelsminister. Den 54-årige New Jerseyguvernören ses som en stor republikansk politisk talang men är också inblandad i en skandal gällande stängningen av en intensivt trafikerad bro mellan Fort Lee i New Jersey och New York, enligt uppgift för att straffa en lokal borgmästare.

Reince Priebus: Favorittippad som stabschef i Vita huset. Republikanernas 44-årige partiordförande har fungerat som en länk mellan Trump och de delar av partiet som skämts över sin egen presidentkandidat.

Jeff Sessions: Kan bli försvarsminister. 69-åringen från Alabama är en av senatens mest konservativa medlemmar och stod bakom USA-invasionen av Irak 2003. Sitter bland annat i senatens försvars- och budgetutskott och har motsatt sig nästan alla initiativ under Demokraternas president Barack Obama.

Michael Flynn: Ny nationell säkerhetsrådgivare? Pensionerad general och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA, som har försökt att hjälpa Trump att nå ut till krigsveteraner.

Steven Mnuchin: Blir troligen finansminister. Har ansvarat för Trumpkampanjens finansiering och jobbade länge på investmentbanken Goldman Sachs innan han startade ett produktionsbolag för film.

Craig Ruttle
Rudy Giuliani. Arkivbild.
Mel Evans/AP/TT
Chris Christie. Arkivbild.
Carolyn Kaster/AP/TT
Reince Priebus. Arkivbild.
Alex Brandon
Jeff Sessions. Arkivbild.
J. Scott Applewhite/AP/TT
Michael Flynn. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset