De kom på mig på hotellrummet
De kom på mig på hotellrummet

Det var på en konferensresa de kom på mig. Tydligen är det ofta så. En krets spännande företagare, författare och akademiker möttes under flera dagar i Austin, Texas med en ständigt uppdukad buffé och drinkstationer. Allt var organiserat för att man skulle mingla runt och inte missa tillfället till nya, viktiga kontakter. 

Värden hade något att meddela mig och gick och letade. Han fann mig i mitt rum, och han kom på mig på bar gärning: Jag hade dragit mig undan – med en god bok. Jag var avslöjad, som introvert.

Att vara en smula inåtvänd blir lätt ett socialt handikapp i en värld för utåtriktade, minglande gruppmänniskor. För den introverta är det inte lika lätt att ständigt ha andra omkring sig, att nätverka och att blanda sig i diskussioner. Men mer än var tredje person kan klassas som introvert, enligt forskarna, och det finns nu en rörelse för att göra det mer accepterat.

Den informella ledaren är Susan Cain , författare till bästsäljaren Quiet, om de introvertas styrka. Svenska Dagbladet publicerar just nu en artikelserie på temat.

Cain avfärdar myten att introverta är blyga, vilket tvärtom handlar om att man vill vara med, men inte vågar. Skillnaden är hur man får energi. Extroverta behöver mycket stimulans för att inte bli uttråkade, och söker sig därför till andra människor och pratar mycket. Introverta stimuleras lättare och blir därför snabbare utmattade av umgänge.

De får energi av att reflektera och läsa, och mår bra av små pauser från även det mest spännande säl lskap, genom att gå och diska eller ta en promenad. Jag har närmast chockat reskamrater när jag mitt i en fascinerande miljö vill gå till ett café och sitta och läsa i tystnad. Det låter tyvärr som ointresse, när jag i själva verket bara är emotionellt trött och måste ladda om.

Om du vill veta vad du själv ligger närmast ska du fråga dig hur du laddar sina batterier och orkar mer: är det genom att träffa andra, eller är det genom att umgås med dig själv? 

Susan Cain menar att samhället premierar extroverta, de talar ju bättre och högre för sin sak. Idealet är att ha massor av vänner och alltid vara med. Under uppväxten får den introverta ständigt höra ”ut och lek!” när de egentligen vill sitta inne på rummet och pyssla med egna projekt. I skolan ska man ha grupparbeten och på jobbet ska man vara en nätverkande lagspelare i kontorslandskap. En stängd dörr är suspekt. 

Men Cain menar att vi har mycket att vinna på att låta alla finna den nivå av stimulans som passar dem. Samhället behöver balans och har lika mycket nytta av introvertas reflektion som av extrovertas handlingskraft. Och om ni pressar oss till ständigt umgänge kommer ni ändå finna att vi när ni minst anar det försvinner till hotellrummet med en god bok. 

+ Löfven. Socialdemokraterna vill ta bort en av sjuklöneveckorna – som har gjort att företag straffas ekonomiskt om de anställer andra än kärnfriska. 

– JAS. 90 miljarder till SAAB för nya JAS-plan. Försvarspolitiken verkar handla allt mindre om hotbilder och allt mer om industristöd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset