Lina Nordstrand och Malin Eirefelt hoppas att boken får fler att ställa frågor till varandra.
Lina Nordstrand och Malin Eirefelt hoppas att boken får fler att ställa frågor till varandra.

Nu har Sverige första handbok i integration släppts. Med 23 handfasta tips på vad du kan göra för att främja kontakten mellan nyanlända och etablerade svenskar vill Lina Nordstrand och Malin Eirefelt omvandla fina ord till konkreta handlingar.

Den 29 juni släppte journalisterna Lina Nordstrand och Malin Eirefelt Lilla integrationshandboken – som vänder sig till dig som vill göra något konkret för att främja integrationen, men kanske inte riktigt vet vad.

Lina arbetar som förläggare på egenstartade Vilja förlag, som bland annat ger ut litteratur på lättläst svenska. I sitt arbete träffar hon ofta nyanlända och invandrare som håller på att lära sig svenska.

– Den vanligaste frågan jag får är: Hur blir man vän med en svensk? Och i min omgivning bland etablerade svenskar, får jag ofta frågan: Hur kan jag bidra till integrationen, vem kontaktar jag, vad gör jag?

►LÄS MER: Polisen Mustafa lär ensamkommande om Sverige – på dari

Ur den bakgrunden växte idén om en handbok om integration fram.

– Mötet mellan människor är superviktigt. Integration får inte vara en envägsprocess, alla måste ta ansvar för att skapa ett öppet samhälle, säger Lina.

Boken som består av 23 konkreta tips och uppmaningar, rymmer både stort och smått. Från att starta en studiecirkel till att bjuda en nyanländ på middag eller bli medlem i Kompis Sverige. I boken finns även kontaktuppgifter till olika organisationer och initiativ.

– Jag hoppas att människor som läser och hör talas om boken omvandlar sin Facebook-like till ett faktiskt möte mellan två människor. Det är så himla lätt att få en relation och en förståelse. Men det är lika lätt att låta bli, säger Malin Eirefelt.

►LÄS MER: Så ska nyanlända lära känna sina nya städer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset