Hur går attackerna till?
Angriparen använder sig av stora mängder "smittade" datorer som tillhör privatpersoner, företag, myndigheter och som kan fjärrstyras för att utföra belastningsattacker. Effekten blir att de angripna webbservrarna blir överbelastade och går ner. Hur länge beror på hur attackernas omfattning och hur skickliga de drabbade är på att hantera problemet.

Varför klarar inte svenska myndigheter att skydda sig?
Belastningsattacker är ofta svåra att skydda sig ifrån. "Om de som ligger bakom attacken har bestämt sig för att hemsidan ska ner från internet så går den ned, säger Anders Hansson, avdelningschef inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Kritiker menar dock att angreppen skulle kunna stoppas - om det fanns ett koordinerat IT-skydd i landet.

Hur stor skada kan IT-angreppen göra?
Tillfälligt nedstängda hemsidor är inte det stora problemet. "Vilken finnig tonåring som helst kan göra en belastningsattack mot en myndighet. Men med mer avancerade attacker kan man slå ut större delen av infrastrukturen i Sverige. Större delen av vår elförsörjning är till exempel  IT-baserad", säger Torbjörn Alander, ordförande i IT-säkerhetsföreningen Swedish Network Security Center.

Vilket är syftet med attackerna?
Nätverket Anonymous, eller någon som uppger sig representera detta, har på internetforum hotat att att utföra attacker mot Sverige. Det har bland annat motiverats med att svensk polis, efter misstankar om upphovsrättsintrång, slagit till mot webbhotellet PRQ och därmed slagit ut flera fildelningssajter. I en video på nätet säer en vitmaskerad man att detta är ett brott mot informationsfriheten.

Vilka är Anonymous?
Ett mycket löst sammansatt kollektiv av människor, som uppstod på diskussionsforumet 4chan för några år sedan. Namnet är taget från den anonymitet under vilken användarna skriver sina inlägg. Det finns ingen officiell ledare, och ingen som bestämmer vad Anonymous ska göra eller tycka. Gemensamma nämnare tycks vara kamp för nätfrihet och yttrandefrihet och mot förtryck och censur.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset