Under torsdagen den 2 april sprids många bilder på människors målade underarmar i sociala medier. Projektet, som går under hashtagen #lineproject vill uppmärksamma psykisk ohälsa genom att människor målar sina underarmar med ränder i olika färger, som alla symboliserar olika saker personen bakom varit med om.

Ser du bilder på olika människors underarmar med påmålade ränder är det med största sannolikhet en person som deltar i The lines project. The lines project har sin bakgrund i en amerikansk kampanj som under december 2013 uppmanade människor att måla sex ränder på sina armar.

Målade du ränderna på din vänstra handled betydde det att du led av självskadebeteende eller depression och ville ha hjälp för det. Målade du å andra sidan ränderna på din högra handled betydde det att du stödde initiativet.

Nu har initiativet även spridit sig till Sverige under hashtagen #lineproject, och precis som i den amerikanska originalkampanjen är det svårt att ta reda på vem som egentligen står bakom kampanjen.

Men i den svenska kampanjen uppmanas istället personer att lägga upp bilder för att visa vad de lider av eller vad de har varit med om, genom att de olika ränderna symboliserar olika saker.

En rosa rand betyder att du är eller har varit mobbad, röd att du varit eller är en mobbare, grön att du har lidit av eller lider av ätstörningar, gul att du är eller har varit deprimerad, lila att du är eller har varit kär, blå att du är gay eller bi, orange att du har eller har haft ett krossat hjärta och svart att du har försökt begå självmord.

Minst 9 600 personer har nu lagt upp bilder på Instagram under hashtagen #lineproject, och fler och fler människor sluter sig till kampanjen för varje timme. I Sverige har kampanjen främst spridit sig via det sociala mediet Ask.fm.

Lotta Zetterqvist är verksamhetsledare på Tjejzonen, en ideell förening som arbetar med att förebygga psykisk ohälsa bland tjejer mellan 12 och 25 år. Lotta Zetterqvist tror att den här sortens initiativ är viktiga.

– Sådana här initiativ kan minska stigmatiseringen. Ofta handlar det om att det är ett problem som många har, och ofta känner man sig väldigt ensam. Men man är inte alltid ensam. Det finns många människor som har syskon med Downs syndrom och många som lider av eller har lidit av psykisk ohälsa, säger hon till Metro.

Enligt SCB:s statistik lider över tjugo procent av Sveriges unga i ålder 16-24 år av sömnproblem, oro eller ångest. Den psykiska ohälsan ökar, och det är framförallt bland unga kvinnor som siffrorna ökar. Trots att så många lider av psykisk ohälsa känner sig många ensamma i sitt mående, och få vågar berätta om det.

– Allt som är avstigmatiserande är bra. För då är det lättare att ta hjälp och det är det man behöver sannolikt behöver om man har ätstörning eller lider av självskadebeteende, säger Lotta Zetterqvist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset