Haris är 22 år, utan fru, barnlös och gay, i sitt hemland, Makedonien, ser de honom som en utomjording.
Haris är 22 år, utan fru, barnlös och gay, i sitt hemland, Makedonien, ser de honom som en utomjording.

Fler och fler hbtq-personer söker skydd i Sverige, de flyr från förtryck, trakasserier, hot och livsfara. Haris Shabotikj är en av dem, han kommer från Makedonien där polisen, samhället och politiker vänder ryggen åt alla som vågar komma ut.

► DEL 2: Nemhina fruktar fängelset i Tanzania

► Migrationsverket svarar: Ingen ska behöva visa att de är gay

– Makedonien är det mest homofobiska landet på Balkan, om du kommer ut så får du ”skylla dig själv”. Polisen slutar hjälpa dig, myndigheterna ignorerar dig och folket attackerar dig, säger Haris.  

I Makedonien är det vanligt att killar skaffar fru och barn när de är runt 18 år, Haris är 22 år, utan fru, barnlös och gay, i Makedonien ses han som en utomjording.

► LÄS MER: "Asyl ett lotteri för hbtq-personer"

När Haris arbetsgivare fick nys om hans läggning fick han sparken direkt, hans grannar förgiftade hans hund och han blev attackerad.

– Jag var på väg hem från en klubb och en grupp killar började följa efter mig. De började skrika bögjävel, fånga honom, de kastade ölflaskor på mig som krossades, jag började blöda. Som tur var stod det en taxi precis i närheten, så jag lyckades ta mig därifrån.

Efter attacken gick han till polisen, men de var helt ointresserade av hans fall.

– De menade på att jag hade provocerat killarna, att attacken var mitt eget fel eftersom jag är gay.  

Om du är hbtq-person i Makedonien måste du hela tiden gömma dig. Enligt Haris finns det en utarbetad strategi som homosexuella följer för att kunna roa sig.

– Om du går ut på klubb måste du vara omgiven av massa tjejer och ta mycket bilder som du lägger upp på Facebook, så folk kan se att du är med kvinnor. Men egentligen är du där med din ”bästa killkompis”, som i slutändan kommer att behöva ”sova över hos dig” efter festen. Bögar och lesbiska är ihop med varandra på låtsas, allt är fejk!

► LÄS MER: HBTQ-elever får egen skola i England

Haris har varit i Sverige i över ett år och väntar på svar från Migrationsverket. De avgör om han får stanna eller inte, om han verkligen är gay eller inte.

– Du blir intervjuad av Migrationsverket, de ställer alla möjliga frågor: Hur vet du att du är gay? Har du legat med killar? Vad gjorde ni med varandra? Hur hade ni sex? Tror du att du kan vara straight egentligen? Har du några bevis att du är gay, finns det någon film eller bilder när ni har sex med varandra?  

Efter mötet med Migrationsverket blev Haris placerad på ett asylboende.

Om du är gay så är asylboendet ett av de värsta ställena du kan vara på, majoriteten är extremt homofobiska.

Haris berättar att han blev attackerad, trakasserad och hotad av de andra personerna på boendet. En dag arbetade han i köket och serverade mat när en person blev aggressiv.

– Vad fan stirrar du på din jävla bög? Han slog bort tallriken och började skrika på mig framför hela matsalen. Man får låtsas vara straight, jag var där i 8 månader, och varje dag var som döden.

Med hjälp av RFSL Newcomers kunde Haris lämna asylboendet, under sommaren har han jobbat som servitör och nu har han praktik på RFSL. Han hoppas att han kommer att få stanna i Sverige, men innan svaret från Migrationsverket kommer kan allt hända.

► DEL 2: Nemhina fruktar fängelset i Tanzania

► Migrationsverket svarar: Ingen ska behöva visa att de är gay

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset