I 16 stater får du inte ha icke-heterosexuellt sex vid samma ålder som du får ha heterosexuellt sex.
I 16 stater får du inte ha icke-heterosexuellt sex vid samma ålder som du får ha heterosexuellt sex.

72 länder i världen förbjuder homosexualitet, och i vissa fall är lagarna särskilt hårda och straffen särskilt brutala. Det här är de mest hbtq-fientliga lagarna i världen.

Länder där homosexualitet är förbjudet

Totalt 72 stater förbjuder sexuella akter mellan män. 45 av dessa stater förbjuder även samkönade sexuella relationer mellan både kvinnor och män.

LÄS MER: Interaktiv karta: Här är länderna med mest välstånd

Länder där homosexuella straffas med döden

Totalt 11 länder, Iran, Saudiarabien, Jemen, Sudan, Somalia, Nigeria, Afghanistan, Pakistan, Qatar, Förenade Arabemiraten och Mauretanien straffar i åtminstone delar av landet homosexualitet med dödsstraff.

I Nigeria och Somalia gäller straffet bara i delar av landet, och dödsstraffet är i praktiken inte implementerat i Afghanistan, Pakistan, Qatar, Förenade arabemiraten och Mauretanien. Även i IS-ledda områden och i vissa delar av Irak straffas homosexualitet med döden.

Länder som förbjuder eller diskriminerar transpersoner uttryckligen

Åtminstone 18 av världens länder kräver att transpersoner måste sterilisera sig för att de ska få ha rätt kön på sin legitimation. De länderna är Montenegro, Turkiet, Belgien, Luxemburg, Ryssland, Tjeckien, Rumänien, Slovakien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina, Schweiz (följs inte), Litauen, Lettland, Armenien, Slovenien och Finland.

I april 2017 beslutade EU-domstolen att ett sådant krav bryter mot Europakonventionen, och kan därför komma att behöva avskaffas i de flesta av länderna ovan. I bland annat Kuwait, Malaysia och Nigeria är det dessutom förbjudet att ”posera som det motsatta könet”, vilket i praktiken är att förbjuda transpersoner.

LÄS MER: Det här är världens friaste – och minst fria – länder

Stater där homosexuellt sex innebär en annan myndighetsålder

I 16 stater får du inte ha icke-heterosexuellt sex vid samma ålder som du får ha heterosexuellt sex. I till exempel Gabon får du ha heterosexuellt sex has redan vid 15 års ålder, för icke-heterosexuellt sex gäller 21 år.

Länderna där homosexuellt sex innebär en annan myndighetsålder är Benin, Tchad, Kongo, Elfenbenskusten, Gabon, Madagaskar, Niger, Rwanda, Bahrain, Indonesien, Bahamas, Chile, Paraguay, Surinam, tre associerade stater till Storbritannien, Kanada, vissa delar av USA, Grekland och delar av Australien.

Stater där det är förbjudet med ”Homosexuell propaganda”

Flera länder begränsar yttrandefriheten i situationer där personer anses sprida ”propaganda” eller information som anses uppmana till icke-heterosexuella relationer. Mest känd är Rysslands så kallade ”homopropaganda-lag” som bland annat förbjuder material som ”väcker intresse för” icke-traditionella sexuella relationer.

Men även Algeriet, Egypten, Libyen, Marocko, Nigeria, Somalia, Tunisien, Irak, Iran, Jordanien, Kuwait, Libanon, Qatar, Saudiarabien, Syrien och Litauen har liknande lagar.

Källor: Human rights watch, International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association

LÄS MER: Interaktiv karta: Här är länderna där flest människor sitter i fängelse

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om hbtq