En Malmöbo fick över 200 000 kronor för att studera språk i London. Men istället för att åka dit påstod personen att han shoppade upp pengarna.
En Malmöbo fick över 200 000 kronor för att studera språk i London. Men istället för att åka dit påstod personen att han shoppade upp pengarna.

Sedan 2015 har antalet felaktiga utbetalningar som är kopplade till misstänkta bidragsbrott ökat från 4,5 till 20 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan. Det kan röra sig om gängkriminalitet.

CSN gör fler polisanmälningar för bidragsbrott vid utlandsstudier än i Sverige, skriver Sydsvenskan. Detta trots att det finns mångdubbelt fler antal studenter med studiemedel i Sverige.

I samband med en regeländring i juli 2015 blev det enklare att på kort tid få ut högre belopp för just utlandsstudier. Sedan förändringen har antalet felaktiga utbetalningar kopplade till misstänkta bidragsbrott ökat från cirka 4,5 miljoner kronor per år till omkring 20 miljoner kronor.

LÄS MER Barnfamiljer bor utomlands – och kvitterar ut bidrag för miljoner

Ett exempel är en Malmöbo som efter regeländringen fick över 200 000 kronor för att läsa en språkkurs i London. Men malmöbon åkte aldrig till London. Personen påstod att han shoppade för pengarna istället och dömdes för grovt bidragsbrott. Mannen var sedan tidigare känd av polisen i Malmö.

Enligt CSN beror ökningen främst på språkkurser på gymnasial nivå där det inte krävs några förkunskaper och det är lätt att bli antagen. Studenten kan ansöka om studiemedel för bland annat resa och boende.

– Man kan få ut över 100 000 kronor om man kan styrka kostnader som måste betalas i förväg. Då får man en utbetalning tre veckor före studiestart, säger Helena Rönnblom, kontrollanalytiker på CSN, till Sydsvenskan.

LÄS MER Här är 12 vanliga frågor och svar om ditt CSN-lån

Flera av fallen som har upptäckts har ett organiserat upplägg. I Göteborg misstänks flera gängkriminella ha sökt studiemedel och fått studiestöd för att studera utomlands.

Cajsa Ernholt, gruppchef på bedrägeriroteln på Malmöpolisen, förklarar att de ofta ser samband där personer har använt samma blanketter från samma skolor. I en del av fallen misstänker polisen även att personer använder sig av så kallade målvakter.

Personalen på CSN utbildades att upptäcka bidragsbrott i samband med regeländringen 2015 och flera kontroller har införts, något som har lett till att antalet anmälningar har ökat. Men Helena Rönnblom vid CSN säger till Sydsvenskan att hon är övertygad att även den faktiska brottsligheten har ökat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om csn Bedrägeri