Julia Östfeldt har skapat en trygg plattform för unga som har utsatts för sexuellt våld. Lina Lagerbäck arbetar med att förbättra miljön för elever i skolan. På torsdagen stod det klart att de utses till “Change leaders” av Reach for change.

Henrik Bodin

Julia  Östfeldt och  Lina Lagerbäck.

Över 300 ansökningar kom in – nu har Reach for change utsett två sociala entreprenörer som gör livet bättre för barn till “Change leaders”. Vinnarna blev Julia Östfeldt och Lina Lagerbäck som får ekonomiskt stöd, ett nätverk och rådgivning från näringslivet.

– Det här innebär att jag får jobba med det jag brinner för, men också att fler unga får den hjälp och det stöd de behöver, säger Julia Östfeldt, grundare av Föreningen Tillsammans.

► LÄS MER: Annsofie Blixt startade förening för att hjälpa unga med psykisk ohälsa

Föreningen jobbar för unga personer som utsatts för sexuellt våld. De har stödgrupper och aktiviteter, men jobbar också aktivt med att försöka förändra samhällets syn på våldtäkt och sexuella övergrepp.

– Man har blivit matat med en bild från samhället att den enda sanna våldtäkten är en överfallsvåldtäkt. Då blir det väldigt svårt att identifiera sig med att själv ha blivit utsatt. Vi vill använda våra historier till någonting konstruktivt, säger Julia Östfeldt.

► LÄS MER: Rosies spel gör det kul för barn att lära sig om empati

Lina Lagerbäck, den andra av årets “Change leaders”, arbetar med att förbättra den fysiska miljön för elever i skolan genom föreningen We unite design. På så vis hoppas hon höja studieresultaten.

– Jag försöker att skapa en behaglig, funktionell och estitiskt tilltalande miljö där man känner sig värdefull som elev. Att miljön signalerar “här tror vi på er”, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset