En efterlysning på Facebook gav snabbt resultat, här är några av barncyklarna som föreningen har fått in till asylboendet. På bilden: Daniel Stormdal och Otto Rimfors, Bagarmossens Cykelkök.
En efterlysning på Facebook gav snabbt resultat, här är några av barncyklarna som föreningen har fått in till asylboendet. På bilden: Daniel Stormdal och Otto Rimfors, Bagarmossens Cykelkök.

"Vi tror på cykeln som en bro, ett sätt att mötas – människor emellan. Man behöver inte ett gemensamt verbalt språk för att meka med en cykel tillsammans", förklarar initiativtagaren Otto Rimfors.

Den ideella föreningen Bagarmossens Cykelkök ska skänka 20 barncyklar till ett asylboende i Farsta, söder om Stockholm. Något som Stockholm Direkt tidigare har rapporterat om.

För bara ett par månader sedan slog verkstaden i Bagarmossen upp portarna för första gången. Där erbjuds verktyg, reservdelar och volontärhjälp till människor som vill meka med sina cyklar. Tanken är att man ska kunna komma helt utan förkunskaper för att lära sig hur man lagar en punka eller fixar bromsarna. Bakom initiativet står hydrogeologen Otto Rimfors.

– Jag ville vara med i ett sådant sammanhang – en gratis och öppen cykelverkstad. Så jag gjorde ett försök, förklarar han.

LÄS MER: Så kan du hjälpa en flykting till ett bättre liv

Nu har föreningen bestämt sig för att reparera och skänka barncyklar till ett asylboende i Farsta, i samarbete med gratisbutiken Al Tadamon.

– Vi har haft den ambitionen eftersom vi får in så många cyklar. Vi tror på cykeln som en bro, ett sätt att mötas – människor emellan. Man behöver inte ett gemensamt verbalt språk för att meka med en cykel tillsammans, förklarar Otto.

Cykelköket har genom en efterlysning på Facebook fått in 20 barncyklar som ska levereras till asylboendet. Men flera hundra bor där, och omkring 70 av dem är barn i förskoleåldern.

– Så det är en droppe i havet. Men vi ser det som en början, och vi vill också visa att man kan göra något med ganska enkla medel.

LÄS MER: Metro besöker asylboende: "Jag korsade Medelhavet – för vad?"

När cyklarna är reparerade och klara ska de levereras. Otto vet inte själv riktigt hur utdelningen kommer att gå till. Men han förklarar att cyklarna är eftertraktade, eftersom en väldigt stor del av de asylsökandes bidrag annars måste gå till busskort.

– Det handlar om att kunna ta sig runt – och folk vill verkligen ha cyklar. Det känns bra att få göra det här, och eftersom cykeln är så bra på alla möjliga vis så känns det ofelbart. Oavsett vem som får cykeln och använder den är det en vinst, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset