Ismail al-Abdullah, 29 år, har i flera videoklipp visat förödelsen i Aleppo.
Ismail al-Abdullah, 29 år, har i flera videoklipp visat förödelsen i Aleppo.

Vita hjälmarna är ofta de första på plats efter en flygattack i krigets Syrien. Tillsammans hjälps de åt att söka efter offer i rasmassorna. Frivilligorganisationen är en av de hetaste kandidaterna till Nobels fredspris som delas ut på fredagen.

När bomben exploderar springer de flesta därifrån. Inte Vita hjälmarna. De frivilliga hjälparbetarna tar sig in i förödelsen centrum för att försöka rädda de som kan räddas kan.

– I Aleppo vaknar befolkningen upp till tunga bombningar varje dag. Det finns knappt någonting kvar här, säger 29-åriga Ismail al-Abdullah som ingår i räddningsgruppen.

►LÄS MER: Zein, 26, om hur det är att leva på en av världens farligaste platser

Vita hjälmarna, som egentligen går under namnet Syrens civilförsvar, består av ungefär 3 000 frivilliga hjälparbetare. Enligt egen utsago har de räddat över 60 000 människoliv i krigets Syrien.

Trots att de har räddat liv i flera år är det först under det senaste året som de har blivit kända för den breda massan. Och bilder på hur personer med vita hjälmar bär ut bomboffer ur rasmassor har spridits över världen – och blivit till en symbol för hopp och fred.

Nu är organisationen en av förhandsfavoriterna till att ta emot Nobels fredspris som tillkännages klockan 11 på fredagen.

– Det skulle vara en stor ära för oss om vi fick fredspriset. Det skulle betyda att människor runt om i världen får veta vad som verkligen pågår här. Förhoppningsvis kommer folk att börja ställa frågor och ifrågasätta vad som händer, säger Ismail al-Abdullah.

►LÄS MER: Tre länder, tre krig, tre röster: Därför flydde vi till Sverige

Agnes Hellström är ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

– Det som Vita hjälmarna gör är en hjälteinsats utan dess like. De är värda all uppmärksamhet för det.

Samtidigt tycker hon att det finns något vemodigt över att priset ska gå till de som tvingas leva i kriget.

– Vi på Svenska freds vill gärna fokusera på det arbete som görs för att förhindra att konflikter bryter ut och på de ansträngningar som görs för att hitta fredliga vägar ut ur pågående väpnade konflikter, säger Agnes Hellström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset