Hon rattar tentor, skriver artiklar och turnerar världen runt tillsammans med en blå Opel. Metro Student tar ett snack med studenten och ­professionella rally-kartläsaren Sofie Lundmark.

Av sina 24 år här på jorden har Sofie Lund­mark tillbringat åtta av dem på grusiga vägar i 160 knyck.
– Min pappa har alltid tävlat och jag har växt in i motorsporten. Redan när jag låg i barnvagnen var jag med i depån och andades avgaser. Rally har alltid funnits med och kommer nog alltid göra på ett eller annat sätt.

Som 19-åring kom hon med i det svenska juniorlandslaget i rally. Så småningom bestämde hon sig för att satsa internationellt och har under det senaste året haft sin tävlingsbas i Tyskland. Det blir många dagar på resande fot, som hon försöker kryssa in mellan tentor och seminarier vid universitetet. För Sofie Lundmark har två drömmar: den första är att klättra till den internationella rallyteliten och den andra är att skapa en karriär inom kommunikation. För att uppnå det sistnämnda studerar hon medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet.
– Att plugga och tävla samtidigt har fungerat bättre än jag trodde eftersom jag själv ansvarar för min egen frånvaro. Datorn är mitt kontor. Ett kontor som ena dagen kan vara i Bremen och den andra i Stockholm. För att inte tala om flygplan, det blir mycket tid i luften, konstaterar hon.

Rallykarriären har även gett sitt bidrag till studierna. Rallylandslaget får bland annat utbildning i mental träning och mediehantering.
– Mycket av det jag lär mig i landslaget kan jag använda i min utbildning. Det handlar om allt ifrån att göra en bra presentation till att effektivisera tiden för att prestera som bäst när det gäller.

Men det finns mer än bara pressen mot tävlingsskallen att handskas med. Som en av få tjejer i den mansdominerade motorvärlden, har hon fått lära sig att vässa armbågarna och lita på sig själv, trots gubbiga kommentarer.
– Under mitt första år som kartläsare fick jag höra att jag skulle sätta mig på hästen och fila naglarna. Där och då tändes en låga inom mig och jag kände att jag vill gå min egen väg oavsett vad andra tycker.

Under sommaren har Sofie startat ett eget företag för att kunna frilansa, och på så vis ­hinna med båda sina yrken.
– Det gäller att hitta lösningarna som gör att jag kan kombinera mina två karriärer när jag har studerat färdigt. Jag vill hela tiden utvecklas, både på och utanför banan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset