Tre av medlemmarna i familjen Rotstam har bestämt sig för att simma mellan Europa och Afrika. I maj bär de av på en fem timmars lång simning. Samtidigt samlar de in pengar för att uppmärksamma bristen på rent vatten.

Privat

Det är Andreas, syster Emma och pappa Peter Rotstam som bestämt sig för att simma de över 17 kilometer långa sträckan från Spanien till Marocko genom Gibraltarsundet.

Familjen Rotstam har en ganska annorlunda vårresa planerad. Som vanligt ska de ner till Spanien, men sedan väntar en stor utmaning. De ska nämligen simma över Gibraltarsundet – en simtur på ungefär fem timmar.

– Det ska bli riktigt coolt, vi simmar inte bara mellan två länder – utan två kontinenter, säger 21-åriga sonen Andreas Rotstam.

Det är Andreas, syster Emma och pappa Peter Rotstam som bestämt sig för att simma de över 20 kilometer långa sträckan från Spanien till Marocko genom Gibraltarsundet. De har ett semesterhus i Fungerola och har länge pratat om att det vore kul att simma över sundet. För tre år sedan sökte de tillstånd och nu har det simningen inplanerad. Den tredje veckan i maj bär det av.

– Vi åker tillsammans med ett team som åker med små båtar framför och bredvid oss för att skydda och se så vi mår bra, säger Andreas.

►LÄS MER:  Resan som förändrade allt: Från kämpig vardag till drömfångarfamilj

I samband med simningen samlar de in pengar till Water Aid, som jobbar för att fler ska få rent vatten.

– Jag tyckte det passar eftersom det är det elementet vi ska röra oss i. Och det är inte så uppmärksammat bristen på rent vatten som det skulle kunna vara.

Andreas är inte orolig att det kommer att bli en jobbig simtur. Han själv har varit elitsimmare och jobbar i dag som personlig tränare, syster Emma tävlar i elitsimning och pappa Peter tränar mycket simning.

– Det handlar egentligen mer om teknik än kondition. Men jag har aldrig simmat fem timmar i streck tidigare, tre är mitt längsta, säger Andreas.

Men det finns någonting annat som skrämmer.

– Inget kan väl hända egentligen. men man har ju ett litet mardrömsscenario att råka titta ner i vattnet och se någonting mörkt där nere som plötsligt försvinner.

►LÄS MER:  Aron, 35, ska simma i ett dygn – för välgörenhet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset