Johannes Arvidsson och Emma Astner Jansson sjösatte på onsdagskvällen den symboliska flyktingbåten i papiermacher vid Slussen i Stockholm.
Johannes Arvidsson och Emma Astner Jansson sjösatte på onsdagskvällen den symboliska flyktingbåten i papiermacher vid Slussen i Stockholm.

Världen ser just nu den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget. I syfte att mana till eftertanke om den pågående flyktingkatastrofen på Medelhavet sjösatte konststudenterna Johannes Arvidsson och Emma Astner Jansson på onsdagskvällen en flyktingbåt – mitt i centrala Stockholm.

Micke Keysendal

På onsdagen sjösattes en ovanlig båt vid Sjöbergsplan vid Slussen i Stockholm.

Mittemot träbryggan, där många sä här års kommer för att njuta av värmande solstrålar och äta glass, sjösatte de två konststudenterna från Nyckelvikskolan en symbolisk flyktingbåt.

Små människor, tillverkade i papiermacher, balanserades på en trädplanka med frigolit flöt på kvällen ner mot Slussen. Och trots att Facebook-eventet "Sjösättning av flyktingbåt" kom till lite i sista sekund samlades en hel del människor för att se på.

– Det var lyckat och bättre än vad jag trodde. Det var väldigt mycket folk. Den låg kvar i går och den ligger kvar nu på morgonen, säger Johannes Arvidsson till Metro.

Tanken var att symbolisera den livsfarliga färd som tusentals flyktingar gjort, och väntas göra, över Medelhavet – eller "Dödens hav" som det kommit att kallas. Om båten flöt eller gick under spelade mindre roll, menar de.

► Professorn förklarar – därför tar flyktingar båten i stället för att flyga

– Det var najs att vi fick i den att flyta, säger Emma.

– Folk trodde att den skulle välta. Men vad som än händer med den blir effektfullt. De letar fortfarande efter hjälp mitt i Stockholm, säger Johannes.

Samtidigt som båten flöt iväg mot båtarna i Slussen bjöd de på glass och spelade upp en ljudslinga med folk som ropar på hjälp genom ett par högtalare.

– Det var för att fånga in folk och göra det till lite av ett skådespel. Att bjuda på glass blir ironiskt på något sätt. Det blir så uppenbart att man verkligen sitter där och tittar på. Och vi ville väl någonstans väcka en obehaglig känsla och få folk att fråga sig ”Vad har jag för någon del i det här och hur förhåller jag mig?”, säger Emma Astner Jansson till Metro.

Enligt Johannes har en del nu sagt att de måste fiska upp båten ur vattnet eftersom det är skräp. Men det har de ingen tanke på.

– Det är det vi vill få fram, att det är så man behandlar andra, att de bara lämnas och blir till någon annans ansvar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset