"Tänk att en sådan enkel grej kan betyda så mycket" säger Nabil Fakhro.
"Tänk att en sådan enkel grej kan betyda så mycket" säger Nabil Fakhro.

Nabil Fakhro och hans familj kom hit som flyktingar. Nu vill de tacka det svenska samhället genom att skänka majs till alla skolbarn i Skåne.

– Vi funderade på vad man kan göra för att glädja så mycket folk som möjligt och visa goda krafter i samhället, säger Nabil Fakhro, ägare till Sularpsfarmen i Södra Sandby, Skåne.

Familjen Fakhro kom hit som flyktingar från Libanon i slutet på 80-talet. Tillsammans med sina sex bröder driver Nabil gården där de odlar frukt och grönt. Nu skänker de 300 000 majskolvar till alla skolbarn i hela Skåne.

► LÄS MER: Här är maten du ska äta för säsongen 

– Sedan vi kom till Sverige har vi fått fantastiskt fin hjälp för att bo och verka här. Det här är ett sätt för oss att ge tillbaka till det svenska samhället, berättar Nabil.

Flera skolor med elever i alla åldrar har hört av sig till gården för att plocka och äta deras majs. 

– Vi har över 80 bokade skolklasser. Tänk att en sådan enkel grej kan betyda så mycket för så många.

Skolbarnen kommer själva få plocka, skala, tillaga och äta majsen på Sularpsfarmen.

– På det här sätter lär barnen sig var maten kommer ifrån och hur den växer, berättar han.

LÄS MER: Frukt eller grönsak?

Nabil tycker att det är problematiskt att vuxna inte engagerar sina barn till att komma ut i naturen, bort från mobiltelefoner och skärmar, för att lära sig om vad de faktiskt stoppar i sig.

– När det har gått så långt att barnen ritar en fiskpinne istället för en riktig fisk är det viktigt att de lär sig var mat kommer ifrån. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset