Kvinnor gifter sig oftare - och skiljer sig också oftare. Arkivbild.
Kvinnor gifter sig oftare - och skiljer sig också oftare. Arkivbild.

Kvinnor skiljer sig i högre grad än män. Enligt en ny studie från Stockholms universitet är risken att kvinnliga par skiljer sig mycket högre än för manliga och heteropar.

Andelen par som skiljer sig efter 10-15 år är bland andra par runt 30 procent medan äktenskap som ingås av kvinnor inom samma tidsrymd spricker i 40 procent av fallen.

► LÄS MER: Fler skiljer sig när kvinnan är allvarligt sjuk

 

– Vi vet sedan tidigare att det är vanligare att kvinnor som är drivande både till att ingå parförhållanden och till att upplösa förhållanden. De ställer oftare högre krav på förhållandet, säger Gunnar Andersson, professor i demografi, vid Stockholms universitet som är huvudförfattare till studien.

Enligt studien har antalet äktenskap mellan kvinnor ökat markant under senare år, och det har blivit lika vanligt med barn i samkönade kvinnliga äktenskap som i olikkönade äktenskap. Det beror troligtvis på lagstiftningen, säger Gunnar Andersson.

– Det har hänt mycket med lagstiftningen då kvinnor i par fått möjlighet till att adoptera och rätt till inseminering, 2005. Med barn blir det juridiskt fördelaktigt att gå in i ett äktenskap, säger han.

Vad det beror på att skilsmässofrekvensen är ungefär lika hög bland heterosexuella par som manliga homosexuella par, vet man däremot inte.

► LÄS MER: Så fixar du skilsmässan

 
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset