Djurdetektiven Dorra Kalinowska med sin assistent schäfern Freja. – I de flesta fallen har vi hittat djuren vid liv, säger Dorra.
Djurdetektiven Dorra Kalinowska med sin assistent schäfern Freja. – I de flesta fallen har vi hittat djuren vid liv, säger Dorra.

Hon är den svenska motsvarigheten till Ace Ventura i ”Den galopperande detektiven”. Dorra Kalinowska i Stockholm hjälper dig att hitta din bortsprungna hund.

Med hundarna Kipper och Freja ger hon sig ut för att leta. Djurvännerna bedriver detektivarbete med gott resultat.
– I de flesta fallen har vi hittat djuret vid liv, säger Dorra Kalinowska.
Kipper och Freja får nosa på det försvunna djurets filt för att bekanta sig med doften. Dorra studerar en karta över området.
– Jag går till dagis och skolor. Det är bra att fråga barn, de är väldigt observanta. Och så är de ju korta, så de ser om någon rör sig i buskarna, säger Dorra Kalinowska.
Dorra ger sig ut i området. Där hundarna markerar lägger hon ut mat och kanske mattes gamla strumpor. Hon skapar flera sådana utfodringsplatser i området.
– Hunden får sina rutiner och lär sig var den kan hitta mat. De flesta brukar komma till rätta inom en vecka, säger Dorra Kalinowska som gör arbetet nästan gratis.

Försvunna: Valpen Neo och katten Daisy

Har du sett beaglen  Betty eller katten Daisy? Just nu befinner sig hundratals husdjur ute på vift.
Sedan mars 2008 driver Petra Eriksson Liljegren och hennes man sajten Hittadjur.se. Av 344 bortsprungna djur har 98 återförenats med sina ägare.
– En anledning till att vi startade sidan är att vi vet hur det känns när ens hund är försvunnen. I vårt fall slutade det lyckligt, säger Petra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset