Björn Hedensjö om obotliga tidsoptimister.

Hej obotliga tidsoptimist! Jag har varit lite som du. Kanske brukar du säga ”det kan inte hjälpas, jag bara är sån” när du för åttonde gången i rad ramlar in en kvart sent till veckomötet. Men att vara tidsoptimist är inte samma sak som att vara rödhårig eller att ha blåa ögon. Det är ingen oföränderlig egenskap, även om våra hjärnor gärna förenklar verkligheten genom att klistra etiketter, exempelvis ”tidsoptimist”, på oss själva och andra.

Din tidsoptimism är snarare ett tecken på att du gör en massa antaganden om omvärlden – och din roll i den – som du borde jobba med. Den obotliga tidsoptimismen är nära besläktad med ett annat oskick som vi kan kalla ”skön kille-syndromet”. Där handlar det om att navigera genom livet med charm, gott humör och inställningen att ”allt löser sig” – vilket det också gör, men enbart för att mer ansvarstagande personer i sköna killens omgivning tar hand om alla problem som dyker upp. Några tydliga meddelanden som kroniskt försenade skickar till omvärlden är: ”Min tid är värd mer än din” och ”Jag är viktigare än dig.”

LÄS MER: Glöm allt du lärt dig om brainstorming

Så kan det förstås vara i strikt lönematematiska termer, om du till exempel är börs-vd. Men det ändrar inte på faktumet att du i längden kommer att uppfattas som en osympatisk och opålitlig typ, oavsett hur charmiga ursäkter du levererar. Och det är inget som kommer att gagna din karriär. Många har en tendens att alltid skylla misslyckanden på yttre omständigheter (medan framgångar antas bero på ens egna, inre egenskaper) – ett skevt antagande som inom psykologin kallas för attributionsfel. Vadå, man kan väl inte hjälpa att bussen är försenad ibland, kanske du tänker.

LÄS MER: Vi överskattar långa och snygga människor

Fundera i så fall över faktumet att det satt ett helt gäng i mötesrummet som klarade att ta sig dit i tid – trots att de använder samma lokaltrafiksystem. Alla kan så klart vara sena ibland, och en del lever under omständigheter som gör deras ursäkter bättre än andras. Men i slutändan är punktlighet till skillnad från ögonfärg något du kan ta kontroll över.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jobb