Jonna Löwbeer Wester, 16, en av eleverna i årskurs nio på Mariaskolan som startat "fittbärargruppen".
Jonna Löwbeer Wester, 16, en av eleverna i årskurs nio på Mariaskolan som startat "fittbärargruppen".

Tjejerna från Södermalm i Stockholm fick tillstånd att starta en elevgrupp på skolan. Men när de affischerade om "Mariaskolans första grupp för fittbärare" reagerade rektorn.

Privat

En av de lappar som bjöd in till elevgruppen och som sedan revs ner.

Jonna Löwbeer Wester, 16, går i årskurs nio på Mariaskolan. I mitten av höstterminen kom hon tillsammans med några vänner på att starta en elevgrupp för tjejer ​med skapa gemenskap och sammanhållning och trygghet i skolan.

De tog upp idén med skolledningen och fick okej att starta gruppen. De blev även erbjudna hjälp av skolans elevcoach. Men när det hela drog ut på tiden bestämde de sig i förra veckan för att ta saken i egna händer.

På torsdag eftermiddag satte de därför upp ett tjugotal lappar med information om tid och plats för gruppens första möte på flera platser runt om på skolan där de bjöd in till fika med "Mariaskolans första grupp för fittbärare". Därutöver meddelade de att målet med gruppen är att prata om erfarenheter av sexism, psykisk ohälsa, hbtq-frågor, pluggångest, sex och mens.

– Vi kom på att det var bättre att använda ordet ”fittbärare” i stället för ordet ”tjejgrupp”, alltså ”fittbärargrupp”, eftersom vi inte ville exkludera några icke-binära som fortfarande har en fitta, säger Jonna Löwbeer Wester till Metro.

Men när de kom till skolan på fredagsmorgonen var de flesta affischerna nedrivna.

– Jag trodde att det var dumma killelever eller sjuor som inte kände att de fick vara med men när vi sen fick höra att rektorn var med på och tyckte att det var okej att lapparna togs ner blev jag skitarg och alla blev jätteförbannade, säger hon.

Anledningen sades vara att lapparna innehöll fula ord som inte är "socialt accepterat för de små barnen på skolan”.

Mariaskolans rektor Karin Broström bekräftar för StockholmDirekt, som var först med att uppmärksamma turerna kring gruppen, att hon reagerat på tjejernas affischering.

– Helt plötsligt satt det lappar runt om i skolan. Det stod slampa, fittbärare, pittbärare och massa sånna ord. Det var många som reagerade naturligtvis och det var många yngre barn som kom och pratade med oss, säger Broström till Metro.

Uppfattningarna går dock isär. Jonna Löwber Weber säger att de bara satte upp lapparna där högstadieeleverna vistas och att de aldrig tänkt på att det kan uppfattas stötande. De insåg även snabbt att användandet av ordet "slampa" på två av lapparna var ett onödigt internskämt, något de hon säger att de åtgärdade fort.

Samtidigt säger hon sig förstå resonemanget.

– Ordet är negativt laddat men vi använder det ju i ett väldigt väldigt positivt sammanhang och försöker normalisera ordet och vända det och göra det till ett eget ord. Det finns inga bra ord för det kvinnliga könsorganet.

Trots det känner de sig nu besvikna på skolan och tycker att Mariaskolan inte jobbar tillräckligt för att stoppa sexismen och öka jämställdheten mellan eleverna.

Karin Broström säger att hon inte har något emot vare sig tjejernas engagemang eller användandet av ordet fittbärare.

– I grund och botten är vi överens. De här flickorna strider ju för sin sak och det finns ingen egentlig motsättning mellan oss, säger Karin Broström.

Gruppen har nu fått tillåtelse att hålla sina träffar i Mariaskolans bibliotek en gång i veckan. De har även fått tillåtelse att sätta upp nya affischer där ordet fittbärare står skrivet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset