En påstådd tjuv piskas inför en folkmassa i en film som laddats upp.
En påstådd tjuv piskas inför en folkmassa i en film som laddats upp.

Privatpersoner tar lagen i egna händer och filmar när de misshandlar och förnedrar kriminella. Den våldsamma hämndrörelsen på Facebook sprider sig över Peru.

TT
En rånare får sitt straff av en hämndgrupp.
Facebook
En man misshandlas av två personer för ett påstått brott. Händelsen filmas och läggs upp på Facebook.
TT
Rörelsen växer sig starkare i Peru.

I videoklippen piskas, misshandlas och förnedras tjuvarna av privatpersoner som har blivit utsatta för deras brott. Anledningen: folk litar inte på att polisen gör sitt jobb. Hämndrörelsen på Facebook har växt sig stark i Peru, rapporterar BBC.

Det hela startade i ett kvarter i staden Huancayo. Grannskapet lyckades brotta ner en inbrottstjuv och höll fast honom till polisen dök upp och tog med sig tjuven. Men kort därefter upptäckte en kvinna i kvarteret att inbrottstjuven hade släppts fri. Där och då startades hämndrörelsen.

– Från den dagen bestämde vi oss för att sprida vårt budskap i samhället – nästa gång vi fångar en kriminell ringer vi inte polisen, vi straffar personen själva, säger kvinnan till BBC.

►LÄS MER: Kent blev mobbad i skolan – 36 år senare hämnades han rejält

Hon skapade Facebookgruppen ”Chapa tu choro”, eller ”Fånga din tjuv”, och rörelsen spred sig snabbt. Folk började ladda upp filmer som visade hur de tvingade påstådda kriminella att göra de mest förnedrande sakerna – allt från att klä av sig nakna offentligt till att tvångsmatas med starka chilifrukter.

Hur kommer det sig att vigilanterna vågar ladda upp videoklipp som visar hur de misshandlar en annan person? Svaret är att ingen hittills har gripits för hämndaktionerna, enligt BBC

– Jag kunde inte tänka mig att kampanjen skulle spridas så mycket. Jag kan hålla med om att det har gått för långt och att vissa är alldeles för våldsamma, jag ställer mig inte bakom det men jag förstår dem, säger kvinnan bakom kampanjen.

LÄS MER: Ex-kriminell: Jag tömmer ditt konto på 90 sekunder

Jose Luis Perez Guadalupe, inrikesminister i Peru, håller med om rättssystemet behöver förändras och att det finns problem inom poliskåren i landet. Men han ställer sig inte bakom hämndrörelsen.

– Fånga din tjuv, ja, men lämna över honom eller henne till polisen. Ta inte rättvisan i dina egna händer, säger han till BBC.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset